Čtyři roky věznění na Guantánamu – nové důkazy o mučení

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 11.1.2006

AI zveřejnila nové důkazy o mučení a špatném zacházení se zajatci zadržovanými ve věznici Guantánamo a vyzvala vládu USA, aby toto vězení uzavřela. Apel přichází čtyři roky poté, co byli do vojenské námořní základny přemístěni první vězni. Nadále zde zůstávají vězněny stovky lidí bez obvinění.

Lidskoprávní organizace představila nová doložená svědectví, která potvrzují předešlé zprávy o mučení v zátoce Guantánamo. Mezi informace AI patří mimo jiné výpovědi prvních zajatců přivezených do této věznice. Jumah al-Dossari, kterému je 32 let a pochází z Bahrajnu, byl před převozem na Guantánamo před čtyřmi lety zadržován americkými silami na vojenské základně v Kandaháru v Afghánistánu. Jeho příběh hovoří o fyzickém i psychickém mučení a špatném zacházení z americké strany a je tak další v řadě podobných výpovědí zajatců propuštěných z Guantánama.

Kancelář AI pro Evropskou unii v otevřeném dopise, který je přístupný na stránkách www.amnesty-eu.org, požádala rakouské předsednictví EU, aby následovalo kroky německé kancléřky Angely Merkelové a požadovalo uzavření tohoto nelegálního vězení.

“Čtyři roky je až příliš dlouhá doba pro existenci téhle ostudné právní černé díry, kterou EU dosud tolerovala,” říká Dick Oosting, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii.

“Hovoříme o podobném týrání jako ve věznici Abú Ghraib v Iráku, ale přesto Guantánamo není odsuzováno stejným způsobem,“ říká Dick Oosting.

AI je znepokojena porušováním mezinárodního práva, ke kterému dochází ve jménu „války proti teroru“. Guantánamo přitom tvoří jen část probíhajícího bezpráví.

Vzhledem k nedávnému prozrazení aktivit CIA v Evropě, považuje AI za naléhavé, aby EU zaujala jasné stanovisko k problematice Guantánama.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...