V Indii zahájena kampaň za zrušení kritizovaného bezpečnostního zákona

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 20.7.2005

Rozsáhlé části severovýchodní Indie a státy Džamu a Kašmír jsou již mnoho let sužovány ozbrojeným násilím. V těchto oblastech probíhají masivní vojenské operace. Místní lidé protestují proti bezútěšné situaci, kterou navíc podporuje „zvláštní“ bezpečnostní legislativa.

Tu tvoří především zákon o ozbrojených složkách (AFSPA). Některá ustanovení tohoto zákona, který platí v „neklidných oblastech“ indického státu, jsou v rozporu s mezinárodními standardy. Zákon například dává bezpečnostním silám pravomoc zatýkat bez zatykače, vstupovat do soukromých obydlí, a dovoluje také přímou palbu ve chvílích, kdy nehrozí bezprostřední nebezpečí. Navíc poskytuje členům bezpečnostních složek značnou imunitu. Podle dosavadních zkušeností dochází pod pláštěm tohoto zákona k závažným zločinům včetně mimosoudních poprav, „mizení“, znásilňování a mučení. Obětmi jsou často političtí oponenti nebo příslušníci marginalizovaných skupin, mezi které patří především dalité („nedotknutelní“), původní domorodí Indové (Adivasis), ženy a náboženské menšiny. Amnesty International (AI) letos v červnu zahájila kampaň zrušení zákona AFSPA.

„V tuto chvíli jsme svědky rozsáhlejších násilností, než před zavedením zákona,“ tvrdí respektovaný lidskoprávní aktivista Colin Gonsalves. Mezi lety 1992 až 2004 bylo v severovýchodní Indii zaznamenáno na 12.000 zabitých civilistů. V Džamu a v Kašmíru od roku 1989 podle odhadů zemřelo 40.000 lidí. „Civilisté touží po spravedlnosti a pořádku,“ říká Colin Gonsalves. „Namísto toho, aby zákon AFSPA přinesl mír, přinesl zlobu,“ dodává.

Civilisté požadují zrušení zákona AFSPA již mnoho let. Loni v červenci dokonce propukly několik měsíců trvající demonstrace poté, co členové polovojenské jednotky Ásámští střelci ve státě Manípur sexuálně zneužili a zavraždili místní ženu. Tato skupina navíc udržuje úzké vazby s armádou.

V březnu tohoto roku se známá indická spisovatelka Arundhatí Royová připojila k členům AI, kteří v Dillí demonstrovali za zrušení zákona. Indičtí členové AI uspořádali simultánní demonstrace také v dalších městech, včetně Pune a Agry. V Imphálu se pokusili vytvořit lidský řetěz, ale policie jim v tom zabránila.

Zákon umožňuje beztrestnost zločinců

Podle zákona AFSPA nelze zahájit právní kroky vůči členům ozbrojených složek podezřelých z násilností bez svolení ústřední vlády.Vláda přitom v posledních letech toto svolení dávala jen velmi zřídka. AI se obává, že zákon nadále umožňuje pachatelům násilností uniknout potrestání. AI poskytla své podklady Revizní komisi, která byla ustavena pro posouzení tohoto zákona. AI komisi vyzvala, aby doporučila zrušení zákona, který absolutně selhal v ochraně civilistů.

Zákon AFSPA není jediným ze sady bezpečnostních zákonů, které vyvolaly veřejnou kritiku v této zemi. Indická vláda loni v září splnila svůj předvolební slib a zrušila zákon o prevenci teroristických činů (POTA), o kterém uvedla, že byl „hrubě zneužíván“. V průběhu tohoto roku by měly být případy všech osob zadržených na základě tohoto zákona znovu prošetřeny.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...