Demonstrace v Uzbekistánu potlačena silou, opozice se obává zatýkání

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 17.5.2005

Amnesty International (AI) odsoudila nepřiměřený vojenský zásah proti civilistům ve východouzbeckém Andižanu a vyzývá místní vládu, aby zahájila okamžité a nezávislé vyšetřování této události.

AI je znepokojena zprávami, že mnoho mužů, žen a dětí bylo zabito vládními jednotkami, které v pátek 13. května zahájily přímou palbu do lidí shromážděných na demonstraci. Oficiální zprávy hovoří o desítkách mrtvých, většinou z řad ozbrojenců. Podle očitých svědků a zaměstnanců nemocnic ale mohlo být zabito několik stovek civilistů a mnohem víc jich je zraněno. „Většina z tisíců demonstrantů, kteří se shromáždili na hlavním náměstí v Andižanu, kde požadovali spravedlnost a protestovali proti bídě, byla neozbrojená. Podle zpráv ale vojáci zahájili přímou palbu do davu, aniž by účastníky shromáždění předem varovali. Stříleli do mužů, žen i dětí, kteří se v panice snažili z náměstí uniknout“, tvrdí AI.

AI se obává, že uzbecké úřady budou používat tuto událost jako záminku k dalším zásahům proti disidentům a k omezování svobody vyjadřování. Po celé zemi tak hrozí vlna svévolného zatýkání ve jménu „národní bezpečnosti“ a války proti terorismu. „Lidskoprávní aktivisté v Uzbekistánu varují, že vojáci v těchto dnech prohledávají Andižan a snaží se vypátrat organizátory demonstrace. Procházejí přitom dům od domu a bez uvedení důvodu zadrží kohokoli podezřelého ze zapojení do protestů,“ uvádí AI.

„Demonstranti a jejich rodiny se mohou obávat zatýkání. Mučení vězňů s cílem vynutit jejich přiznání je přitom v Uzbekistánu prakticky rutinní postup. Úřady přerušily veškerou komunikaci s Andižanem a zablokovaly přístup do města, nyní tak mohou jednat zcela beztrestně a bez kontroly.“

AI se obává, že uzbecká vláda může opět použít nepřiměřenou vojenskou sílu k potlačení občanských nepokojů, které propukly v městě Kara-su ležícím na hranici s Kyrgystánem, a vyzývá proto úřady, aby zajistily použití přiměřených prostředků nezbytných k ochraně lidských životů, a to podle Základních principů OSN o použití vojenské síly.

Pozadí události

V noci z dvanáctého na třináctého května 2005 vnikla skupina dosud neznámých ozbrojenců do věznice v městě Andižan a propustila všechny zadržované osoby. Odhady hovoří o 1 200 propuštěných vězních. Později ten den vojáci obklíčili dav několika tisíc demonstrantů, kteří se shromáždili na hlavním náměstí města a požadovali spravedlnost, svobodu a boj s chudobou. Podle zpráv docházelo mezi ozbrojenci a armádou k přestřelkám. Informace o tom, co zapříčinilo události v Andižanu, zatím nejsou příliš jasné, ale podle některých zdrojů mohl u zrodu této události být soudní proces s více než dvaceti místními podnikateli, kteří jsou obviněni z „islámského extremismu“. AI jejich soudní procesy monitoruje, protože obdržela zprávy o mučení obviněných osob. Uplynulý týden drželo před soudní budovou pokojné hlídky téměř tisíc příbuzných a příznivců obviněných mužů, kteří popírají jakékoli spojení s ilegálními islamistickými skupinami.

Soudy v Uzbekistánu uznávají důkazy, které byly vynuceny mučením, a presumpce neviny zde neexistuje. Trest smrti je vynášen neúměrně často a podle AI v zemi dochází k utajeným popravám.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...