Útoky na civilisty v Súdánu je třeba okamžitě zastavit

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 21.11.2004

Amnesty International vyzývá súdánské bezpečnostní složky k okamžitému zastavení útoků na tábory pro vysídlené osoby v Dárfúru. Během posledních deseti dnů došlo již ke čtyřem útokům, poslední z nich se odehrál v táboře El-Geer, který leží poblíž města Nyala.

Súdánská policie obyvatele tábora napadla a demolovala jejich příbytky, pomáhala si přitom slzným plynem. Její příslušníci přitom ignorovali protesty představitelů OSN, Africké unie a mezinárodních humanitárních agentur, kteří byli útokům přítomni. Pod palbu se dostali také novináři; zástupce ředitele tábora pro vysídlence byl zbit a uvězněn.

Útoky přicházejí jen chvíli poté, co došlo k podpisu humanitárních a bezpečnostních dohod mezi súdánskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami. Podle Amnesty International však přetrvávající ohrožování civilistů potvrzuje pohrdání humanitárním právem ze strany súdánské vlády.

Dárfúrskou krizí se bude příští týden zabývat Rada bezpečnosti OSN na svém zasedání v keňském hlavním městě Nairobi. V oblasti již nyní působí také Vyšetřovací komise OSN. V souvislosti s násilím z posledních dní se ukazuje naléhavost toho, aby mezinárodní společenství bez prodlení přijalo účinná opatření, která zajistí bezpečnost civilistů v Dárfúru a ochranu jejich lidských práv.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...