Venezuela: Nedostatečná právní ochrana protestujících dává zelenou dalšímu násilí

  Článek

Zastavte mučení   Venezuela publikován 3.4.2015

Neschopnost venezuelské vlády efektivně vyšetřit a přivést k právní zodpovědnosti ty, kteří jsou zodpovědní za smrt 43 lidí a stovky dalších zraněných nebo mučených při protestech v roce 2014, dává zelenou dalšímu zneužívání moci a násilí, tvrdí Amnesty International ve svém reportu.

Tváře beztrestnosti: Rok po demonstracích oběti stále čekají na vyšetření případů úmrtí, svévolných zatčení a mučení v průběhu protestů od února do června 2014 i po nich. Mezi mrtvými a zraněnými byly jak protestující, tak i lidé, kteří pouze procházeli okolo, ale i příslušníci silových jednotek. Někteří jsou stále umístěni ve vazbě.  

„Lidé ve Venezuele by měli mít právo na pokojný protest bez strachu o život nebo neopravněné zatčení.“  Erika Guevara Rosas, Americas Director at Amnesty International.

 „Každý den, který uplyne, aniž by byly řešeny případy porušování lidských práv během protestů, je dalším dnem srdcervoucí nespravedlnosti vůči obětem a jejich rodinám. To musí skončit.“

Během demonstrací bylo zadrženo 3 351 lidí. Většina z nich byla propuštěna bez obvinění. Nicméně stíhání čelí stále 1 400 lidí a 25 je stále umístěno ve vazbě.

Amnesty International měla přístup k dokumentům pěti lidí držených ve vazbě a čelících obviněním, přičemž shledala, že jsou zadržováni neoprávněně. Dva lidé byli z vazby propuštěni.

Důkazy ukazují, že příslušníci policie dovolili provládním milicím útočit vůči demonstrantům i náhodným procházejícím a dále i nelegální prohlídky domů za účasti ozbrojenců.

Guillermo Sánchez zemřel po napadení a střelbě provládních milicí ve městě La Isabelica (stát Valencia) v březnu 2014. Jeho žena Ghina Rodríguez a jejich dvě děti museli opustit zemi poté, co obdrželi výhružky smrtí za to, že se domáhali spravedlnosti. Stále čekají na to, že lidé, kteří stojí za Guillemovou smrtí, budou za svůj čin přivedeni k zodpovědnosti.

Příbuzní obětí a jejich právníků též uvádějí, že jsou obtěžování a zastrašováni za vedení kampaně, která se dožaduje spravedlnosti a odškodnění. Ochránci lidských práv, kteří hlásili vážné případy zneužívání, byli též terči útoků.

Nepřiměřené použití síly proti demonstrantům a svévolná zatčení pokračovaly i po ukončení protestů. V uplynulých týdnech (24. února) byl policisty v Táchiře zabit 14 letý chlapec. Starosta Caracasu, Antonio Ledezma, byl zatčen 19. února za podivných okolností.

Namísto řešení těchto záležitostí, ministerstvo obrany vydalo na konci ledna 2015 rezoluci, která povoluje nasazení všech ozbrojených složek v případě narušení veřejného pořádku, včetně demonstrací. Též bylo schváleno použití střelných zbraní při těchto operacích.

„Užití zbytečné a nepřiměřené síly je přesně to, co umocnilo vlnu tragických událostí v minulém roce. Namísto přilévání oleje do ohně vysláním armády do ulic, měli by venezuelští představitelé vyslat jednoznačný vzkaz, že užívání nepřiměřené síly nebude tolerováno.“

Erika Guevara

Zabití a zranění během demonstrací

Dokumenty Amnesty International reportující události z února 2014, kdy tisíce protivládních demonstrujících vyšly do ulic, hlásí smrt 43 lidí, včetně 8 příslušníků bezpečnostních složek a zranění 878 lidí, včetně téměř 300 příslušníků bezpečnostních složek.

Svědectví obětí doložená fotografickými důkazy svědčí o tom, že bezpečnostní složky používali metody bití, mučení i ostré střelby proti demonstrantům.

Mučení a další případy špatného zacházení s lidmi umístěnými ve vazbě

Wuaddy Moreno byl 27. února 2014 zadržen cestou domů z narozeninové oslavy kvůli podezření z účasti na demonstracích.

Policisté jej bili a pálili na náměstí ve městě La Grita (stát Táchira) předtím, než jej umístili na policejní stanici. Následně jej propustili bez vznesení obvinění. Policisté, kteří se dopustili tohoto útoku, jsou stále ve službě a pokračovali v pronásledování a zastrašování Wuaddyho a jeho příbuzné poté, co se domáhali spravedlnosti.

Tisíce zadržených

Mezi lidmi, kteří jsou stále za mřížemi, patří i Leopoldo López, vůdce opozice, Daniel Ceballos, starosta San Cristóbalu (stát Táchira) a Rosmit Mantilla, aktivista LGBTI. Všichni tři jsou členy opoziční strany Voluntad Popular (Vůle lidu).

Dva lidé, kteří byli svévolně zadržení, byli nedávno propuštěni. Právník Marcelo Crovato byl propuštěn 25. Února a umístěn do domácího vězení, Christian Holdack byl propuštěn 17. Března na kauci.

Vyšetřování

Ve většině případů nebyly osoby zodpovědné za zneužití moci postaveny soud.

Úřad státního zastupitelství obdržel 238 stížností na porušení lidských práv, pouze 13 z nich však vedlo k obvinění.

Podle vrchního prokurátora bylo 30 policistů obviněno v souvislosti se smrtí demonstrantů, užití nepřiměřené síly, mučení a dalších trestných činů. Dosud byli odsouzeni 3 policisté a 14 jich je zadrženo. Proti dalšímu policistovi byl vydán příkaz k zatčení, který zatím nebyl uskutečněn.  Zbývajících 12 policistů bylo podmínečně propuštěno. 

Aktuální petice

  Venezuela

Odsoudili ji k třicetiletému trestu, ve vězení přišla o dítě. Pomozte nám dostat Emirlendris Benitez na svobodu!

Venezuelanka Emirlendris Benitez byla v roce 2018 zadržena a v nespravedlivém procesu odsouzena k třicetiletému trestu vězení. V době svého zatčení byla těhotná, přesto byla vystavena krutému mučení. Následně byla převezena do nemocnice, kde bylo bez jejího vědomí či souhlasu její těhotenství přerušeno. Podepište petici a požadujte okamžité propuštění Emirlendris.

 

Aktuální počet podpisů: 251 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...