3 minuty stačí...a změníte něčí život

  Článek

Vzdělávání - staré publikován 19.6.2014

Amnesty International ČR (AI) odstartovala ve středu 18. června už počtvrté svou největší každoroční kampaň 3 minuty stačí. Na co stačí? Na záchranu života nespravedlivě vězněného člověka. Zhruba tolik času totiž potřebujete k návštěvě webu 3minutystaci.cz nebo k podpisu u studentů v ulicích.

Amnesty International ČR (AI) odstartovala ve středu 18. června už počtvrté svou největší každoroční kampaň 3 minuty stačí. Na co stačí? Na záchranu života nespravedlivě vězněného člověka. Zhruba tolik času totiž potřebujete k návštěvě webu 3minutystaci.cz nebo k podpisu u studentů v ulicích. 

Kampaň 3 minuty stačí probíhá celorepublikově a letos se do ní zapojilo dvanáct středních škol a gymnázií. Účastní se zahajovací akce celé kampaně nazvané „Dopisy v ulicích“. Nejprve jsou proškoleni o případech vězňů, aby mohli následně vyrazit do ulic, přiblížit kolemjdoucím osudy jednotlivých vězněných a následně sbírat jejich podpisy. 

Hlavním cílem je upozornit na případy lidí, jejichž práva byla hrubě porušena a jejich prostřednictvím také na daný problém, kterému čelí obyvatelé dané země. Získáním minimálně 5000 podpisů chce AI pomoci situaci vězňů zlepšit a přispět k jejich propuštění. 

Kde a kdy školáci vyráží do ulic?
18. června
Vyšší odborná a Střední škola, České Budějovice
Gymnázium Hořice
SOŠ Poděbrady
Gymnázium Teplice
Gymnázium Dr. Šmejkala, Ústí nad Labem
OA Pařížská, Ústí nad Labem

20. června
Gymnázium Benešov
ZŠ Kladruby

23. června
Gymnázium Čelákovice
Biskupské gymnázium J. N. Neumanna, České Budějovice
Gymnázium F. Palackého, Neratovice
Gymnázium Mnichovo Hradiště

A komu bude Amnesty letos pomáhat?
Eskinder Nega je etiopský novinář. Psal články, ve kterých kritizoval vládu. Soud ho za to obvinil z terorismu a před dvěma lety poslal na 18 let do vězení. Proces byl prokazatelně nespravedlivý a Eskindera ve vazbě mučili. Novinář přitom jenom hájil svobodu slova.

Jevgenij Vitiško je ruský aktivista z ekologické organizace v severním Kavkazu. Dlouhodobě kritizoval devastaci přírody v souvislosti se stavbou stadionů pro olympiádu v Soči. Rusko ale kritiku odmítlo a aktivisty se snaží umlčet. Jevgenije odsoudili v únoru 2014 na 3 roky za pokojné uplatňování svobody projevu.

Liu Siao-po je čínský literární kritik a držitel Nobelovy ceny míru. Ve svých textech a v dokumentu Charta 08 usiloval spolu s dalšími intelektuály o demokratizaci země a svobodu slova. Reakce vlády? 11 let za mřížemi. A pro jeho ženu Liu Sia, básnířku a fotografku, domácí vězení. Už 4 roky prakticky v izolaci, bez návštěv, telefonu nebo internetu. Přitom nebyla nikdy obviněna ani odsouzena.


Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...