Španělské lodě porušující lidská práva v Jemenu? Ne naším jménem!

Španělská společnost Navantia je velice blízko k uzavření dohody se Saúdskou Arábií o prodeji pěti fregat, ačkoliv zde existuje riziko, že budou tyto lodě zneužity k vážnému porušení mezinárodního práva. Pomozte nám zastavit tuto dohodu, než bude příliš pozdě!

Saúdská Arábie již od března 2015 blokuje jemenské přístavy a přispívá tak k již tak špatným životním podmínkám tamních lidí. Navíc podniká bombové útoky a vojenské akce proti civilistům, což má za následek mnoho obětí.

Tento obchod by tedy znamenal nejen hrubé porušování lidských práv v souladu s Obecnými zásadami OSN v oblasti podnikání a lidských práv, kde se společnosti zavázaly respektovat lidská práva, ale i dalších mezinárodních zákonů, jako Smlouvy o obchodu se zbraněmi (ATT).

Na problém upozornila španělská pobočka Amnesty International, která se snaží dosáhnout 25 000 podpisů před uzavřením smlouvy. Svým jménem můžete poslat požadavek prezidentovi společnosti Navantia a úřadujícímu předsedovi španělské vlády, Marianu Rajoyovi.

Petice ve španělštině k podepsání na stránce - https://www.es.amnesty.org/actua/acciones/espana-barcos-yemen-ene16/#ai-accion-firma

PŘEKLAD PETICE:

Úřadující předseda vlády, Mariano Rajoy

Prezident společnosti Navantia

Vážení pánové,

píši, abych vyjádřil/a svůj nesouhlas s podpisem smlouvy mezi společností Navantia a Saúdskou Arábií o sestrojení pěti korvet pro saúdské námořnictvo. Hrozí zde jasné nebezpečí, že budou zneužity k přímým vojenským útokům na civilisty, přímým útokům na Jemen a k námořní blokádě, které je Jemen podroben ze strany Saúdské Arábie již od března 2015, což je vážné porušení mezinárodního humanitárního práva.

Vývoz těchto korvet by porušil mezinárodní a španělské zákony o prodeji zbraní, včetně Smlouvy o obchodu se zbraněmi a též závazek společností k respektování lidských práv v souladu s Obecnými zásadami OSN v oblasti podnikání a lidských práv.

Žádám tedy, abyste v rámci svých přiznaných povinností udělali vše, co je ve Vašich silách, abyste zamezili jakémukoliv vývozu technologií a armádní výbavy do Saúdské Arábie. Mohla by být zneužita v přímých vojenských útocích na civilní obyvatelstvo a k útokům v Jemenu či udržování námořní blokády jemenských přístavů, která zhoršuje už tak velice špatnou humanitární situaci v Jemenu.

S pozdravem,

Related stories

18.6.2020

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.