Aktivisté naléhají na státy, aby přestaly dodávat zbraně Saudské Arábii

Článek

Mnoho evropských států prodává v rámci obchodu zbraně a vojenské vybavení do Saudské Arábie v hodnotě miliard amerických dolarů. Tyto zbraně následně zabíjejí civilisty v Jemenu.

Ženeva: Vzhledem k účasti posledního kola diskusí o plnění „smlouvy o obchodu se zbraněmi“ (Arms Trade Treaty - ATT) konané v pondělí v Ženevě, vybízeli aktivisté tento pátek vlády, aby daly své pokrytectví stranou a přestaly prodávat smrtící zbraně v hodnotě několik miliard dolarů Saúdské Arábii. Zbraně jsou používány k útoku na jemenské civilisty.

Nová zpráva zveřejněna v pátek 26. 2. 2016 podává informace o Koalici kontroly zbraní (the Control Arms Coalition), která má za rok 2015 hlášené licence a prodeje do Saudské Arábie v hodnotě téměř 5 miliard dolarů. Členové koalice jsou jmenovitě Francie, Německo, Itálie, Černá Hora, Nizozemsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Velká Británie a Spojené státy. Pod částkou pěti miliard se nacházejí zejména bomby, torpéda, rakety a naváděné střely. To to jsou přesně typy zbraní, které jsou v současnosti používány Saudskou Arábií a jejími spojenci k hrubému porušování lidských práv a možným válečným zločinům při leteckých i pozemních útocích v Jemenu.

Všechny země vyvážející zbraně, které byly označeny ve zprávě, jsou účastnické státy nebo signatáři smlouvy ATT. Ta má za cíl „zmírnit lidské utrpení“ skrze nový globální zákon pro obchod se zbraněmi. Zákon zakazuje jakékoliv transfery, které by byly použity pro válečné zločiny nebo pro nebezpečí, že by byly použity k vážnému porušení mezinárodního práva.

Vlády se v pondělí v Ženevě účastní mimořádné konference smluvních stran ATT. Budou diskutovat o tom, jak bude realizace ATT smlouvy financována a o dalších logistických detailech týkajících se oficiálního sekretariátu smlouvy.

Jemenský výzkumník Nawal al-Maghafi, který byl svědkem následků nedávných leteckých útoků v Jemenu a bude přítomen na pondělním setkání, řekl: „Tyto země zbrojí a napomáhají kampani, která bombarduje, zabíjí a moří civilisty.“

„Byl jsem svědkem reality, kterou Jemenci snášejí – viděl jsem těla vytahovaná zpod sutin v Saná´i nebo jsem viděl části těl rozesetých přes celé prostranství vodní elektrárny po útoku v Hajjahu, nebo jsem byl svědkem svatby, jen abych viděl, jak se proměnila v pohřeb.“

„Jemen potřebuje mírově vyjednané řešení. Jeho lidé potřebují humanitární pomoc, ne další bomby. Ale místo toho tyhle země pomáhají tuhle válku ještě vyhrotit. Přispívají krutému režimu, o kterém ví, že bombarduje civilisty. Tohle je zločin, doslova. A tyto vlády za to musí nést zodpovědnost.“

Koalice Control Arms vybídla účastnické státy k zahrnutí diskuze o vážné situaci v Jemenu jako součást pondělního zasedání. Dále je vybídli zavázat se k okamžitému zastavení přepravy zbraní do Saudské Arábie a jejím spojencům, jelikož hrozí, že budou zbraně použity v Jemenu.

Anna Macdonadl, ředitelka Control Arms, řekla: „Vlády jako Velká Británie a Francie byly lídři v hledání zabezpečení ATT -  a teď hatí závazky, které udělaly ke snížení lidského utrpení. Posílají do Saudské Arábie některé z nejsmrtelnějších zbraní na světě. To je opravdu zvrácené.“

„Existuje nezvratný důkaz, který ukazuje, že tyto zbraně byly použity na cíle obytných oblastní a civilních objektů. Okolo 35 000 lidí bylo zraněno či zabito za méně než rok tohoto konfliktu. Dalších 2,5 milionu lidí ztratilo svůj domov. Co je moc, je moc.“

„Pondělní setkání v Ženevě si nesmí hrát, zatímco Jemen hoří – vlády musí řešit toto zásadní porušení ATT. Státy dodávající zbraně do Saudské Arábie musí přestat profitovat obrovské částky z utrpení Jemenských rodin. Musí začít uplatňovat přísná kritéria stanovená v ATT pro všechny budoucí transfery zbraní.“

Na základě omezených veřejně dostupných informací zpráva odhaduje, že celková vykázaná hodnota z licencí vývozu zbraní a oznámených prodejů do Saudské Arábie byla za rok 2015 vyšší než 25 miliard amerických dolarů.

Mnoho států doposud neoznámilo všechny schválené licence a provedené transfery za období 2014 – 2015, ale jistě zahrnují následující:

• Od 1. ledna do 30. září 2015 vydala Velká Británie celkem 152 licencí pro export vojenského vybavení do Saudské Arábie. V celkové výši 4,16 miliardy dolarů. Sedm z těchto licencí byli v hromadné hodnotě vyšší než 1 miliarda dolarů za bomby, torpéda, rakety a naváděné střely.

• Od ledna do června 2015 Španělsko schválilo osm licencí pro vývoz letadel, systému naváděných střel, bomb, torpéd, raket a řízených střel do Saudské Arábie v hodnotě 28,9 milionů dolarů (27 milionů eur).

• V tom samém období vyvezla Itálie ze Saudské Arábie zbraně, munici a náhradní díly za 39,7 milionů dolarů.

Podle smlouvy ATT musí být všechny dohody související se zbraněmi hodnoceny podle přísných kritérií. Například podle rizika zneužití zbraní k porušování lidských práv, válečným zločinům nebo teroristickým a jiným činům. Smlouva vyžaduje, aby v případě, že dodávající stát má důvodný předpoklad domnívat se, že budou zbraně použity k válečným zločinům, nebyl v tomto případě transfer zbraní schválen. Stejně tak při hrozbě porušení některého z jiných kritérií.

Násilnosti páchají také jednotky Hútiú. Podle expertů OSN Hútíové ukořistili a získali některé zbraně. Tato zpráva se však tímto problémem dále nezabývá pro nedostatek dostupných informací.

Vedoucí oddělení Kontroly zbrojení a Lidských práv pro Amnesty International, Brian Wood řekl: „Vlády schvalující vývoz zbraní do Saudské Arábie, která je schopna je použít v Jemenu, dostaly mnoho podrobných a důvěryhodných zpráv od OSN a dalších uznávaných institucí. Organizace ukázaly příklady otřesného porušování lidských práv a válečných zločinů spáchaných během posledních měsíců po celém Jemenu Královskými jednotkami a jejich spojenci.“

„V tváři tvář neúnosnému utrpení civilistů a vršících se obětí, vlády nedokázaly uzákonit přesvědčivé opatření k zamezení dalšího porušování. Neprovedly nezávislé a nestranné vyšetřování a ani nepřivedly pachatele před spravedlnost. Dále pokračují v obchodě jako obvykle. V některých případech ještě stupňují transfery zbraní. Tohle je jasné porušení tzv. zlatého pravidla v ATT smlouvě.“

„Vzhledem k vysoké hrozbě, apelujeme na všechny státy, aby okamžitě zastavili dodávku zbraní a vojenské pomoci Saudské Arábii a jejím koaličním partnerům. Je zde možnost, že budou prostředky použity k dalšímu vážnému porušování mezinárodního lidského a humanitárního práva v Jemenu.“

Pozadí:
1. Každý den je celosvětově ozbrojeným násilím zabito 2000 lidí a miliony dalších žijí ve strachu z vyplenění, napadení a odsunutí způsobené tím, že se zbraně dostanou do špatných rukou.
2. ATT je jedna z nejrychlejších multilaterálních dohod o zbraních, která vstoupila v platnost. Smlouvu ratifikovalo 81 států. Dalších 52 států ji prozatím neratifikovalo, ale pouze podepsalo, příkladem jsou Spojené státy americké. Mezi státy, které smlouvu ratifikovaly, patří hlavní vývozci zbraní jako Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Velká Británie.
3. Koalice Control Arms je celosvětové občanské sociální hnutí, které bylo dlouhou dobu hnací silou pro ATT. Nyní hájí efektivní dodržování smlouvy. Control Arms zastupuje přes 300 organizací, včetně hlavních mezinárodních nevládních organizací, stejně tak i regionálních a celostátních.

Aktuální petice

Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

Aktuální počet podpisů: 1993 Náš cíl: 2500

Podepíšu