Výhodný obchod s Čínou na úkor lidských práv?

  Článek

Výzva prezidentovi ČR v souvislosti s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Praze

OTEVŘENÝ DOPIS AMNESTY INTERNATIONAL PREZIDENTOVI ZEMANOVI

Vážený pane prezidente, 

Amnesty International (AI) je znepokojena nekritickým budováním přátelství mezi Čínskou lidovou republikou (ČLR) a Českou republikou (ČR). U příležitosti státní návštěvy prezidenta ČLR Si Ťin-pchinga si proto dovolujeme Vás upozornit na přetrvávající porušování lidských práv v Čínské lidové republice. Vyzýváme Vás zároveň, abyste tato fakta zohlednil při jednáních s čínskou hlavou státu, a abyste jménem ČR vyslovil svůj nesouhlas s tamějším represivním režimem. 

Amnesty International ve své zprávě o stavu lidských práv v Číně v roce 2015  zdokumentovala řadu porušování práv lidí, včetně útoků na obránce lidských práv, omezování svobody slova, svobody vyznání, reprodukčních práv či systémové diskriminace etnických Tibeťanů. Dovolte mi zmínit alespoň dva příklady:

Obránci lidských práv jako jsou právníci, novináři i aktivisté pravidelně čelí zastrašování, zatýkání i násilí. Dne 9. července 2015 byla například zadržena právnička Wang Yu, čímž započalo období tvrdých vládních zákroků proti obráncům lidských práv i jejich rodinám. V následujících týdnech bylo agenty státní bezpečnosti vyslýcháno či zadrženo nejméně 248 právníků. Koncem roku bylo stále pohřešováno či drženo ve vazbě 25 osob a nejméně 12 z nich bylo drženo v tzv. utajeném pobytu na určeném místě` až po dobu 6 měsíců bez možnosti kontaktu s rodinou či advokátem.

Čína má také velké problémy s dodržováním svobody slova. V lednu 2015 vláda oznámila, že internet bude jejím hlavním ,,bojištěm” v roce v její kampani “boje proti pornografii a protiprávním informacím”. V souvislosti s nastalými represemi byl zadržen například reportér Wang Xiaolu za údajně smyšlený článek o čínském akciovém trhu. Byl přinucen k “doznání”, které bylo vysíláno národní televizí a byl následně přesunut k “utajenému pobytu na určeném místě”. Pozorovatelé čínských médií se domnívají, že byl zneužit jako odstrašující případ pro tisk - aby se vyhnul vydávání negativních zpráv o propadu akciového trhu. 

Vážený pane prezidente, jako vrchní představitel demokratického státu, který se hlásí k dodržování a prosazování lidských práv, máte morální povinnost tyto okolnosti v jednání s čínským prezidentem zohlednit. Česká republika, která sama donedávna zažívala sílu represivního komunistického režimu, se musí od masového porušování lidských práv razantně distancovat.

V úctě,

Mark Martin

Ředitel Amnesty International Česká republika

PŘEČTĚTE SI OBSÁHLÝ DOKUMENT O PORUŠOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV V ČÍNĚ:

stav-lidskych-prav-v-cine-v-roce-2015.pdf

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2646 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...