Nevládní organizace vítají rozhodnutí vlády přijmout patnáct syrských dětí, odmítají však diskriminaci

Nevládní organizace a občanské iniciativy zabývající se tématy uprchlictví a migrace přivítaly středeční rozhodnutí české vlády umožnit patnácti nemocným syrským dětem podstoupit léčbu v ČR a nabídnout jim i jejich rodinám možnost pobytu. „Vítáme, že se vláda po měsících váhání rozhodla podpořit přijetí patnácti syrských dětí s jejich rodinami do ČR a umožní jim tak podstoupit zde potřebnou léčbu. Považujeme to za důležité gesto solidarity jak směrem k uprchlíkům, tak i k dalším státům Evropské unie, které se do pomoci uprchlíkům prostřednictvím přesídlení již dříve zapojily,“ uvedla Šárka Antošová z Amnesty International Česká republika.

Zástupci nevládních organizací také ocenili rozhodnutí vlády poskytnout uprchlíkům pomoc na místě ve výši 100 milionů Kč. Tyto prostředky však nesmí být vnímány jako vykoupení z další odpovědnosti. Přijetí alespoň tisíce uprchlíků před válkou v Sýrii, pro které má ČR již nyní volné kapacity, by mělo následovat. Zcela nepřijatelná je pak plošná diskriminace některých skupin při jejich přesidlování.

„Je alarmující, že ministr Chovanec nadále zdůrazňuje „křesťanský původ“ přijímaných uprchlíků. Hlavním kritériem pomoci musí být míra ohrožení konkrétních osob. Plošný důraz na osoby určitého vyznání může vést k nerovným podmínkám při jejím poskytování, a popřít tak zásady humanitární pomoci,“ dodala Elena Tulupova z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Válka v Sýrii za sebou dosud zanechala více než 200 000 mrtvých. Na 9 milionů Syřanů bylo nuceno opustit své domovy, z nichž více než 3 miliony uprchly do zahraničí – především Turecka, Libanonu a Jordánska. Během nedávné konference OSN se evropské státy zavázaly nabídnout domov stu tisícům syrských uprchlíků. Česká vláda zatím pomohla patnácti dětem s rodinami. Přijetí dalších uprchlíků nevládní organizace považují za nezbytné.

Related stories

22.6.2020

Bangladéš se zavazuje vzdělávat děti Rohingů

18.6.2020

Obnovení dohody o migraci potvrzuje italskou spoluúčast na mučení migrantů a uprchlíků

Během tří let od uzavření původní dohody bylo nejméně 40 000 lidí, včetně tisíců dětí, zadrženo na moři, vráceno do Libye a vystaveno nepředstavitelnému utrpení.

21.1.2020

Myanmarská vláda čelí obvinění z genocidy Rohingů

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil myanmarské vládě, aby přijala okamžitá opatření a zabránila tak genocidě muslimského etnika Rohingů.

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.