Musí syrské děti čekat na svého Wintona?

  Článek

Migrace   Česká republika publikován 16.12.2014

Na Mezinárodní den migrantů 18. prosince demonstrovaly v Praze a Brně stovky lidí. Vyzývaly českou vládu k přijetí Syřanů.

Celkem více než čtyři stovky demonstrantů se ve čtvrtek sešly před Úřadem vlády v Praze a na Moravském náměstí v Brně, aby při příležitosti Mezinárodního dne migrantů vyjádřily svůj nesouhlas s vládním rozhodnutím nepřijmout do ČR ani patnáct nemocných syrských dětí a jejich rodin.

„Vysoká účast na demonstracích ukázala, že lidé v ČR nejsou lhostejní vůči situaci milionů uprchlíků před největší humanitární katastrofou dneška, a že jsou připraveni jim pomoci. Považujeme to za jasný apel na Vládu ČR, aby nabídla domov alespoň patnácti nemocným syrským dětem a jejich nejbližším,“ uvedla Eva Dohnalová z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Na demonstraci v Praze vystoupili mimo jiné zástupci Syrské svobodné komunity v Česku Dr. Hassan Sharfo a za Iniciativu pro svobodnou Sýrii Rachid Khalil, stejně jako studenti gymnázia Přírodní škola, kteří vyjádřili solidaritu se syrskými dětmi. Vrcholem demonstrace bylo představení umělecké skupiny Spitfire Company „Pevnost bez hranic“, připravené ve spolupráci s Amnesty International ČR. Na závěr pražské demonstrace se držela minuta ticha za syrské uprchlíky a zástupcům Vlády ČR bylo předáno písemné prohlášení, ke kterému se připojily desítky nevládních organizací, občanských iniciativ i význačných osobností.

V Brně zazněly příběhy dvou syrských uprchlíků, zástupci iniciativy SYRECZECH zde také přečetli vyjádření syrských organizací v ČR. Lidé měli možnost přímo na místě darovat teplé oblečení, přikrývky a boty v rámci sbírky na podporu syrských běženců v uprchlických táborech na hranicích Sýrie.

Doufáme, že i díky dnešním demonstracím vláda své odmítavé stanovisko přehodnotí. Jde o malé gesto solidarity, které přitom může zachránit životy konkrétních lidí. V situaci, kdy ČR zaznamenává nejmenší počet žádostí o mezinárodní ochranu za posledních 25 let, to lze považovat také za morální povinnost,“ uvedl Marek Čaněk z Multikulturního centra Praha.

Válka v Sýrii za sebou dosud zanechala více než 200 000 mrtvých. Na 9 milionů Syřanů bylo nuceno opustit své domovy, z nichž 3 miliony uprchly do zahraničí – především Turecka, Libanonu a Jordánska. Během nedávné konference se evropské státy zavázaly nabídnout domov 100 000 syrských uprchlíků. Česká vláda však jakýkoliv konkrétní závazek stále odmítá.

Doplňující informace

Nevládní organizace, které akci pořádaly, tak reagují na rozhodnutí české vlády nemocné děti s rodinami nepřijmout.

„Považujeme za velmi nešťastné, že po delším období příprav se vláda České republiky kvůli blíže nespecifikovanému riziku postavila proti původnímu návrhu ministerstva vnitra přijmout cca stovku syrských uprchlíků v rámci přesídlovacího programu,“ stojí v otevřeném dopise, který poslalo v listopadu Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. K demonstraci, která se uskuteční mezi 16. a 17. hodinou v Praze před Úřadem vlády a v Brně na Moravském náměstí, se připojila i Amnesty International.

Ta vede společně s Organizací pro pomoc uprchlíkům dlouhodobou kampaň upozorňující na syrskou uprchlickou krizi a apelující na českou vládu, aby poskytla ochranu syrským běžencům. Zatímco zařízení pro uprchlíky v některých evropských zemích jsou už přetížená, Česká republika má stále volné kapacity. V posledních letech zaznamenává rekordně nízký počet žádostí o mezinárodní ochranu. V posledních letech se jednalo o nejméně žádostí od roku 1990.

Amnesty International ČR ve spolupráci s uměleckou skupinou Spitfire Company připravila u příležitosti protestu představení zaměřené na problematiku uprchlictví „Pevnost bez hranic“. Mezinárodně známí umělci se zaměřují na fyzické, experimentální a taneční divadlo a jejich námětem jsou často silné příběhy a aktuální sociální témata.

Syrští uprchlíci

Odhaduje se, že 9 milionů Syřanů uprchlo ze svých domovů od vypuknutí občanské války v březnu 2011 a nalezlo útočiště především v sousedních zemích nebo v Sýrii samotné. Více než 3 miliony lidí uprchly do zahraničí – nejvíce do Turecka, Libanonu, Jordánska a Iráku. Pouze okolo 150 000 Syřanů požádalo o mezinárodní ochranu v Evropské unii. Kromě toho se členské státy Evropské unie zavázaly přesídlit dalších 33 000 osob, z nichž drtivou většinu přijímá Německo. Přijetí 15 nemocných syrských dětí včetně jejich rodin je tak podle organizátorů demonstrace minimálním gestem solidarity Česka, které stojí zcela stranou současné uprchlické krize ve světě a v Evropské unii.

Přečtěte si PROHLÁŠENÍ .

Aktuální petice

  Česká republika

Ano přijetí dětských uprchlíků do Česka

Zapojte se do naší FOTOVZKAZOVÉ AKCE a napište ministrovi vnitra, proč by měla ČR přijmout dětské uprchlíky z řeckých táborů. Napíšu vzkaz ministrovi

Aktuální počet podpisů: 463

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...