Program česko-čínského investičního fóra mlčí k porušování lidských práv

Setkání byznysmenů a politiků nereflektuje lidskoprávní situaci v Číně. Čeští podnikatelé by měli vědět, do čeho "jdou".
Ve čtvrtek v Praze začne česko-čínské podnikatelské fórum. Sjedou se na něj stovky čínských byznysmenů a politiků, aby se tu setkaly s politiky a podnikateli z Česka a dalších evropských zemí. Prostory pro summit poskytl Pražský hrad a záštitu nad ním převzal prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Amnesty International ČR otevřeně vyzývá prezidenta Zemana a premiéra Sobotku, aby upozornili české podnikatele na rizika, která je v Číně čekají v souvislosti s porušováním lidských práv. Dlouhodobě taky apeluje na politiky, aby se problematika lidských práv dostala na agendu bilaterálních jednání.

Čtěte více a připojte se ZDE!

Čína je přitom známá jako země, kde firmy často čelí obvinění z porušování lidských práv lidí, kteří pracují v tamních továrnách nebo žijí v oblastech, kde podniky působí. Považujeme proto za nevhodné, že otázka porušování lidských práv není součástí programu fóra.

„Podpora zahraničního obchodu jistě patří k legitimním aktivitám veřejných úřadů a jejich představitelů. Ruku v ruce s posilou ekonomické spolupráce však jde i o zodpovědnost za dopady, které to může mít v zemi, do níž čeští podnikatelé vstupují,“ upozorňuje Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Čína patří ke státům, kde podnikatelé opakovaně čelí obviněním ze spoluzodpovědnosti za porušování lidských práv lidí pracujících v továrnách nebo lidí žijících v oblastech, kde podniky působí. Tam může probíhat těžba, stavba infrastruktury provázená nucenými vystěhováními nebo tam chemikálie z výroby znečišťují životní prostředí a dramaticky zvyšují výskyt závažných onemocnění. Problémy jako dětská a nucená práce, porušování základních pravidel bezpečnosti práce ze strany zaměstnavatelů, zákaz zakládání nezávislých odborů, porušování práva na odpovídající mzdu, práva na odpočinek, na rodinný život a celé řady dalších práv přímo v rámci výroby, jsou v Číně na denním pořádku.

Mezinárodní odborová konfederace zařadila Čínu ve své letošní zprávě o pracovních podmínkách ve světě mezi země, kde je situace pro pracující zdaleka nejhorší (stupeň 5 - žádná ochrana práv). Souhrnná teritoriální informace (STI), kterou v rámci služby veřejnosti zastupitelské úřady zveřejňují pro občany i podnikatele v Česku, sice obsahuje informace o tom, jak se chovat v dopravních prostředcích, v otázce lidských práv ale odkazuje jenom na internetovou stránku, která prezentuje pohled čínské vlády na lidská práva. Zmínku o dětské práci či problémech s bezpečností práce v továrnách v ní nenajdete.

Related stories

24.10.2018

BBC: Čínské tajné tábory na "převýchovu" Ujgurů

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.