USA: Zadržování vězňů v extrémní izolaci je v rozporu s mezinárodním právem

Necitlivá a dehumanizující praxe vlády Spojených států amerických držet vězně dlouhodobě na samotce v jediné federální věznici se super-maximální ostrahou se rovná krutému, nelidskému a ponižujícímu zacházení nebo potrestání a je v rozporu s mezinárodním právem.
Těžké podmínky v izolaci můžou vést některé vězně k extrémnímu sebepoškozování nebo spáchání sebevraždy. © Private

Nová výzkumná zpráva s názvem Pohřben: Izolace v americkém federálním vězeňském systému odhaluje těžké podmínky, kterým musí čelit vězni ve Věznici Spojených států amerických, nejvyšším správním objektu poblíž města Florence ve státě Colorado (známé jako ADX Florence).

„Nemůžete podcenit devastující dopad, jaký prodloužené pobyty na samotce mohou mít na duševní i fyzický stav vězňů. Takové kruté zacházení se v USA odehrává na denním pořádku a je v rozporu s mezinárodním právem“, uvedla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka americké sekce Amnesty International.

Studie odhaluje fyzické a psychické dopady zadržování vězňů po 22 až 24 hodin denně na samotkách. Tyto kruté podmínky přivedly některé vězně k těžkému sebepoškozování nebo ke spáchání sebevraždy. Příznaky dlouhodobého pobytu na samotce zahrnují úzkost, depresi, nespavost, vysoký krevní tlak, extrémní paranoiu, narušení vnímání nebo psychózu.

Federální zařízení ADX Florene má kapacitu 490 vězňů. Muži předtím, než dostanou nárok na zkrácení vazby, stráví na samotce minimálně 12 měsíců. Ve skutečnosti v izolaci ale stráví mnohem déle. Jedna studie zveřejněná právníky ukázala, že průměrná doba, kterou vězni stráví v izolaci, je 8,2 let.

Většina vězňů je držena v celách s pevnými stěnami a zamřížovaných komorách s těžkými kovovými dveřmi, aby bylo zajištěno, že se nedostanou do kontaktu s ostatními. Jedna malá štěrbina v okně jim umožňuje pohled na oblohu nebo na cihlovou zeď.

Nábytek v celách je vyroben z litého betonu a skládá se z připevněného lůžka, stolu a stoličky, sprchy a toalety. Vězni jedí a sprchují se uvnitř cely a lékařské kontroly včetně kontrol duševního zdraví jsou často prováděny na dálku prostřednictvím telekomunikace.

Výzkum zveřejněný Amnesty International poskytuje detaily dokazující dramatické zhoršení zdraví vězňů držených na samotce.

V září roku 2013 se jeden vězeň v ADX, který v minulosti trpěl poruchami mentálního zdraví, v cele oběsil poté, co na samotce údajně strávil více než deset let bez řádné psychologické pomoci. Vězeň trpěl psychopatickými příznaky, které byly ve dnech před jeho smrtí údajně ignorovány.

Existují znepokojující známky toho, že americká vláda plánuje pobyty na samotkách ve federálních zařízeních ještě rozšiřovat. Plány Thomsonova nápravného zařízení ve státě Ilinois, nové věznici se super-maximální ochranou, zahrnují kopírování systému využívaného ve věznici ADX. „Jedná se o nejzazší formu trestu vězňů a představa, že vláda Spojených států plánuje tuto praxi rozšiřovat navzdory mezinárodnímu znepokojení, je skutečně zneklidňující. Využívání takovýchto forem pobytů na samotce překračuje legitimní nápravná opatření a blíží se krutému a nelidskému zacházení“, řekla Erika Rosasová a dodala:

„Americká vláda musí zajistit, že pobyty na samotce jsou využívány pouze v ojedinělých případech jako poslední možnost a nikdy by neměly být prodlužovány nebo využívány na dobu neurčitou. Žádný vězeň, který trpí duševní poruchou nebo je v ohrožení duševního zdraví, by neměl být na samotce zadržován.“

Amnesty International navštívila zařízení ADX v roce 2001, od té doby byly všechny žádosti o návštěvu zamítnuty. Informace dostupné ve výzkumu byly shromážděny díky zdrojům zahrnujícím soudní dokumenty dostupné díky žalobám a dalším informacím poskytnutým advokáty zastupujícími vězně ADX a směrnicemi vydanými Federální agenturou pro vězeňství.

Praxe prodlužovaných pobytů na samotce se netýká pouze věznice v ADX - studie Amnesty International poukazuje na další federální zařízení, která vězně zavírají na samotku a prodlužují dobu izolace ve Speciálních správních jednotkách.

V některých případech jsou vězni na samotce drženi ještě předtím, než jsou postaveni před soud. Metropolitní nápravné centrum (MCC) v New Yorku, známé také jako „Malé Gitmo (Guantanámo)“, funguje jako vyšetřovací vazba, kde zadržovaní tráví na samotce několik měsíců předtím, než čelí soudnímu procesu. Zadržovaní mají pouze omezený přístup k dennímu světlu a je jim znemožněno venkovní cvičení.

V roce 2011 vyzval Juan Mendez, zvláštní zpravodaj OSN pro mučení a další kruté, nelidské a ponižující zacházení, všechny země, aby zadržování vězňů na samotkách zakázaly s výjimkou velmi ojedinělých případů na co nejkratší možnou dobu s absolutním zákazem případů mladistvých osob a lidí s mentálními poruchami.

Většina vězňů v ADX byla odsouzena za závažné trestné činy jako násilí, vražda nebo pokus o útěk, další byli usvědčeni za terorismus.

Related stories

20.6.2019

Seznam: OSN a Amnesty tlačí na vyšetření Mursího smrti

29.5.2019

Ihned.cz o odvrácené straně tváře finále UEFA v ázerbájdžánu

27.5.2019

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.