© Amnesty International

Slabikář poslán Tašimu

Článek

Dne 28. 3. jsme odeslali z pošty na Karlově náměstí v Praze Česko – tibetský slabikář. Ten zanedlouho doputuje do Tibetu jako vyjádření naděje a solidarity pro Tašiho ve vězení. Když už se tibetské děti nemohou učit svému jazyku, my jsme se alespoň protestně naučili psát tibetská slovíčka.

Celkem Tašimu posíláme neuvěřitelných 376 stránek Slabikáře!

Děkujeme každému, kdo se účastnil fyzicky 10.3. před čínskou ambasádou (i přes chladnější počasí se nás sešlo na 300 - koukněte na video z akce). Děkuji všem, kteří Tašiho podpořili online koupí stránky do slabikáře nebo podpisem petice. Děkuji všem dobrovolníkům a organizacím zapojeným do příprav.

Fakt, že se našlo tolik lidí, kteří podpořili „neznámého“ člověka na druhé straně zeměkoule mi dělá hroznou radost. Vy jste člověk, kterému lidská práva nejsou lhostejná a zajímáte se o dění kolem sebe.

Náš vzkaz pro Tašiho :

Drahý Taši, rádi bychom Vám tímto dopisem a přiloženým dárkem vyjádřili podporu a úctu k tomu, co děláte.

Usilujete o to, aby tibetština nezmizela ze školních lavic, a tím i ze života obecně. Aby tibetské děti měly příležitost číst a mluvit jazykem své kultury, své identity, svého srdce.

V České republice, kde žijeme, se vedl v minulosti podobný boj. Před několika staletími jsme měli být připraveni o náš národní jazyk. Před několika dekádami jsme pak byli utlačováni sovětským komunistickým režimem. Ten mimo jiné cenzuroval literaturu, umění a další oblastí naší kultury. Někteří z nás tyto složité kapitoly nepamatují, protože byli malí nebo ještě ani nebyli na světě. Známe je ale dobře z vyprávění příbuzných nebo z příběhů o našich statečných předcích. Tak statečných, jako jste teď Vy.

Ačkoli je naše země tisíce kilometrů daleko, máme k Tibetu velmi vřelý vztah. Možná je to přátelstvím našeho bývalého prezidenta Václava Havla s Jeho svatostí Dalajlámou. Možná krásnými horami, kam toužíme cestovat. Možná pocitem sounáležitosti s malým utlačovaným národem. Každý rok v den výročí násilného potlačení tibetského povstání, 10. března, se u čínské ambasády sejde několik stovek lidí a protestuje proti porušování práv Tibeťanů.

Právě na této akci před několika dny lidé podepisovali petici za Vaše propuštění a společně vytvářeli Česko-tibetský slabikář, který Vám posíláme. Podle podobné knihy se české děti učí písmena. Přímo před čínskou ambasádou se tak lidé „učili“ zakázanou tibetštinu.

Snad tímto gestem alespoň trochu podpoříme Vaše úsilí. Snad našimi činy a myšlenkami přispějeme malým dílkem k tomu, že tibetská kultura nebude nikdy zapomenuta.

Aktuální petice

Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu