Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

  Článek

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

„Tento příslib může znamenat významný milník na cestě za odstraněním trápení dětí v podobě práce v dolech Demokratické republiky Kongo, kde pracují již od raného věku sedmi let. Pokud bude příslibu dostáno, nebudou muset budoucí generace Konžanů trávit své dětství dobýváním materiálů pro naše chytré telefony a elektromobily v temnotě, špíně a nebezpečných podmínkách.

Vládní strategie přímo reaguje na odhalení Amnesty International a poprvé připouští, že děti manuálně pracují v kobaltových dolech.

Jedná se o povzbudivý vývoj, důležitá je teď však realizace prohlášení. Sliby předchozí vlády o boji s dětskou prací k ničemu nevedly. Budeme situaci sledovat zblízka, abychom zajistili, že závazek není jen další falešnou nadějí pro konžské děti.”

Prohlášení o nové strategii vlády proti dětské práci vydal ministr pro zaměstnanost, práci a sociální věci Lambert Matuku Memas. Stalo se tak na pracovním setkání konaném ve dnech 30.–31. srpna v Kinshase, kde vláda Demokratické republiky Kongo vydala prohlášení o nové strategii pro boj s dětskou prací v dolech.

Pozadí případu

Není známo, kolik je zapojeno do těžby v DRK, UNICEF odhaduje, že v roce 2014 se jednalo o zhruba 40 000 dětí v dolech jižní části DRK.

Zprávu Amnesty International z roku 2016 o využívání dětské práce v kobaltových dolech v DRK, sepsanou ve spolupráci s Afrewatch, je možno nalézt zde: This is what we die for: Human rights abuses in the Democratic Republic of the Congo power the global trade in cobalt. Na setkání se vláda DRK zavázala k postupnému zavádění všech doporučení jmenovaných ve zprávě.

Kobalt představuje zásadní složku lithium-iontových baterií, které pohánějí většinu elektronických zařízení a elektrických vozidel. Více jak polovina ve světě vytěženého kobaltu pochází z Demokratické republiky Kongo.

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1522 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...