Polsko: Prezident musí vetovat legislativní pozměňovací návrhy, aby byla zabezpečena nezávislost soudnictví

Prezident Andrzej Duda musí vetovat pozměňovací návrhy přijaté v pátek polským parlamentem. Pokud by vešly v platnost, vystavily by soudnictví politické kontrole vlády.

„Pokud budou tyto pozměňovací návrhy schváleny prezidentem, budou znamenat  téměř fatální úder pro základní svobody a ochranu lidských práv v Polsku. Polská veřejnost se v červenci minulého roku připojila k masovým protestům, aby řekla "ne" tomuto uchopení moci. Prezident Duda musí zrevidovat a vetovat oba pozměňovací návrhy," řekla Gauri van Guliková, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Evropu.

„Pokud by tyto pozměňovací návrhy měly vstoupit v platnost, pak Evropská komise musí urgentně jednat, aby zabránila úplnému úpadku  právního státu v Polsku, dokud je ještě čas.“

Tyto pozměňovací návrhy udělují parlamentu - ovládanému vládnoucí stranou - pravomoc jmenovat soudce do Národní rady soudnictví, která je v současnosti samoregulačním orgánem. Rovněž snižují věk odchodu do důchodu soudců Nejvyššího soudu z věku 70 na 65 let, což by vyžadovalo odchod do důchodu asi 40% současných předsedajících  soudců Nejvyššího soudu. Jakýkoli soudce Nejvyššího soudu, který chce pokračovat v práci, by musel být prověřen prezidentem.

V červenci 2017 vypukly v Polsku masové protesty, když parlament přijal podobné dodatky zákona. Policie reagovala drsnými bezpečnostními opatřeními a desítky demonstrantů byli obviněni - mnozí se dodnes potýkají s trestním řízením. Prezident pozměňovací návrhy vetoval.

Pozadí

Dodatek snižuje věk odchodu do důchodu soudců Nejvyššího soudu ze 70 na 65 let. Ti, kteří jsou starší 65 let - což představuje převážnou většinu současných soudců – by byli požádáni, aby odešli do důchodu, nebo se podrobili prověřovacímu postupu  od prezidenta. To je způsob, jak může vláda změnit celou konstituci soudu a vyvíjet na  něj politický vliv.

Další pozměňovací návrh Národní rady soudnictví, dosud samoregulačního soudního orgánu, by dal parlamentu pravomoc volit soudce zasedající v radě. V reakci na navrhované reformy 28 organizací, včetně Amnesty International, vyzvalo poslance a prezidenta, aby nepodporovali pozměňovací návrhy, které by podkopaly nezávislost soudnictví.

Related stories

25.6.2019

Evropský soud odmítl polský zákon, který nutí soudce Nejvyššího soudu odejít do důchodu

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) rozhodl, že zákon Polska o Nejvyšším soudu porušuje právo EU.

4.7.2019

Polsko: Hon na čarodějnice ohrožuje nezávislost soudnictví

Obtěžování a zastrašování soudců v Polsku musí skončit.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

17.8.2018

Polsko: Hrdinkou proti své vůli

Hlavní soudkyně polského Nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová se pro mnohé Poláky stala symbolem boje za nezávislé soudnictví a spravedlnost.