Prohlášení Amnesty International k dění okolo bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku

  Článek

Diskriminace   Česká republika publikován 9.2.2018

V Parlamentu ČR probíhá v těchto dnech debata o tom, zda by Tomio Okamura kvůli svým výrokům o koncentračním táboru v Letech u Písku měl přijít o pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Amnesty International tuto politickou debatu vítá a doufá, že poslanci podle dostupné dokumentace slov T. Okamury objektivně posoudí, zda by měl setrvat ve funkci či nikoliv. Pozorně také sledujeme, co s trestním oznámením, podaným sdružením Konexe, udělá Police ČR. Pokud T. Okamura či jeho spolupracovníci svými výroky skutečně popřeli existenci koncentračního tábora nebo zpochybnili jeho účel, je to podle českých zákonů trestný čin.

Amnesty International veřejně podpořila odstranění hospodářské stavby, která dlouho stála na místě utrpení a smrti romských mužů, žen a dětí, aby se místu dostalo důstojnosti a piety.  Zpochybňování samotné existence tábora a znevažování historie považujeme za nepřípustné a apelujeme na adekvátní vyvození politických důsledků takového chování ze strany osoby veřejně činné i bez ohledu na závěry případného soudního řízení.

Aktuální petice

  Česká republika

Petice za přijetí opatření proti násilí na ženách

Vyzýváme Parlament ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“

 

Aktuální počet podpisů: 11141 Náš cíl: 11500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...