Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

31. května, 16 dnů od začátku hladovky, vedla ruská politička Ksenia Sobčaková s Olegem videohovor, během kterého se ho pokoušela přesvědčit, aby ukončil hladovku. Odmítl. Ksenia  popsala režiséra, že vypadal "velmi špatně ... ztratil váhu, jeho tváře jsou propadlé, je velmi bledý, ale stojí si za svým rozhodnutím. " 4. června právník Olega Sencova oznámil, že Oleg zhubnul 8 kilogramů od začátku hladovky a vězenští lékaři ho varovali, že pokud bude pokračovat ve stávce, hrozí mu  selhání ledvin a v takovém případě mu budou nuceni nasadit umělou výživu.

Amnesty International nadále požaduje okamžité propuštění Olega Sencova a respektování a ochranu svobody projevu v Rusku.

Dále žádá, aby veškerá lékařská péče poskytovaná Olegovi Sencovovi byla prováděna v souladu s lékařskou etikou, včetně zásad důvěrného, autonomního a informovaného souhlasu, a aby nedocházelo k žádným nechtěným lékařským zásahům, které by mohly být považovány za mučení či jiné špatné zacházení.

Related stories

20.3.2020

Írán: Omilostnění vězňů jsou vítaná, ale další stovky těch, kteří by měli být svobodni, zůstávají ve vězení

Desetitisíce lidí Írán propustí přeplněných věznic. Kvůli svátkům i koronaviru.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

7.9.2019

Oleg Sencov je volný!