IRÁK JAKO DOMOV PALESTINSKÝCH UPRCHLÍKŮ

Článek

Migrace   Irák publikován 1.6.2018

Na konci roku 2017 tvořilo světovou populaci uprchlíků 5,4 milionů Palestinců.[1] Jsou největší uprchlickou populací na světě, a to už více než půl století[2]. Většina z nich žije v Jordánsku, Libanonu, Sýrii, pásmu Gazy a v oblasti West bank.

UNHCR s většinou Palestinců přímo nepracuje, jelikož spadají pod mandát Agentury OSN pro Palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA)[3].

Palestinci, kteří uprchli nebo byli vyhnáni ze svých domovů tam, kde se nyní nachází Izrael, společně s jejich potomky, kteří si udržují pouto s touto oblastí, mají dle mezinárodního práva nárok se tam vrátit.[4] Nicméně, prakticky nemají perspektivu toho, že by jim bylo v dohledné době dovoleno se vrátit na místa a do domů, které opustili v oblasti, jež je nyní Izraelem a Okupovanými palestinskými územími (OPT). V zemích Středního východu, které přijaly většinu palestinských uprchlíků, jsou tito považováni za osoby bez státní příslušnosti nebo mají jen nejistý pobytový status a jejich vyhlídka integrace do místní společnosti je malá.

Přesídlení do jiných zemí by pomohlo zmírnit tíživou situaci palestinských uprchlíků, kteří nenachází ochranu v hostitelské zemi. Toto by mělo být chápáno jako dočasné řešení, které nebude bránit právu na návrat, když to podmínky dovolí.

Složitá situace palestinských uprchlíků v zemích Středního východu se ještě zhoršila tam, kde jsou uvězněni v konfliktech, jako je tomu na okupovaných palestinských územích, v Sýrii a Iráku.

Palestinští uprchlíci dlouhodobě pobývající v Iráku

Stejně jako ostatní civilisté, i palestinští uprchlíci žijí v Iráku v extrémně nejisté bezpečnostní situaci. Tzv. Islámský stát je odpovědný za páchání válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a etnické čistky[5]. Další násilí je pácháno převážně šíitskými, vládou podporovanými milicemi a vládními složkami, které cílí na arabské sunnity jako odplata za zločiny spáchané IS.[6]

Mnoho palestinských uprchlíků bylo donuceno utéct ze svých domovů v Iráku, čímž se jejich počty snížily z přibližných 30 000 před rokem 2003 na asi 12 000 v roce 2014. Mnoho jiných do země přišlo a přidalo se k 3,4 milionům vnitřně vysídlených osob, které žijí v zoufalých podmínkách.[7] V současné době je v zemi na 3 miliony vnitřně vysídlených osob.[8]

[1] UNHCR, Global Trends – Forced Displacement in 2017. Dostupné z: http://www.unhcr.org/en-us/statistics/unhcrstats/5b27be547/unhcr-global-trends-2017.html

[2] Palestinian refugees fled or were expelled from their homes in what is now Israel between late 1947 and the first half of 1949 during the violence linked to the creation of the state of Israel and the Arab-Israeli war of 1948; others became refugees in 1967 when Israel occupied the West Bank, including East Jerusalem, and the Gaza Strip.

[3] UNRWA was created in 1949 to provide assistance to these refugees and their descendants in Jordan, Lebanon, Syria, the Gaza Strip and the West Bank, including East Jerusalem. Palestinian refugees cannot obtain recognition or assistance from UNHCR in UNRWA’s areas of operation. However, Palestinian refugees in other Middle Eastern and North African countries, such as Iraq, fall under the mandate of UNHCR.

[4] Amnesty International, Israel and the Occupied Territories / Palestinian Authority – The Right to Return: The Case of the Palestinians (Index: MDE 15/013/2001) available at: https://www.amnesty.org/en/documents/MDE15/013/2001/en/

[5] Amnesty International, Ethnic cleansing on historic scale: The Islamic State’s systematic targeting of minorities in Northern Iraq(Index: MDE 14/011/2014), https://www.amnesty.org/en/documents/mde14/011/2014/en/

[6] Amnesty International, Absolute impunity: Militia reign in Iraq (Index: MDE 14/015/2014): https://www.amnesty.org/en/documents/MDE14/015/2014/en/; Iraq: Authorities must rein in forces amid allegations of torture and deaths in custody, 8 June 2016, https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/06/iraq-authorities-must-rein-in-forces-amid-allegations-of-torture-and-deaths-in-custody/

[7] Amnesty International, Iraqis who fled IS rule face harrowing future, 19 August 2016: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/08/iraqis-who-fled-is-rule-face-harrowing-future/; Iraq: Dire winter conditions expose shocking gaps in humanitarian assistance for thousands displaced, 19 December 2014: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2014/12/iraq-dire-winter-conditions-expose-shocking-gaps-humanitarian-assistance-thousands-displaced/

Aktuální petice

Irák

Irák: propusťte uvězněné novináře

Novináři Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari jsou již dva roky nespravedlivě ve vězení pouze kvůli své práci. K falešným obviněním se přiznali až pod vlivem mučení. Podepište petici na jejich podporu.

Aktuální počet podpisů: 526 Náš cíl: 3000

Podepíšu