KONFLIKT V SEVEROVÝCHODNÍ NIGÉRII

  Článek

Migrace   Nigérie publikován 1.6.2018

Konflikt na severu Nigérie vyústil ve velkou humanitární krizi v celém regionu. Boje mezi Boko Haram a nigérijskou armádou přinutily lidi opustit své domovy.[1] Podle UNHCR jsou v současné době vysídleny asi 2 miliony lidí[2]: Kolem 190 tisíc uprchlíků z celkových 239 000 (rok 2018) se nachází v sousedním Kamerunu, Čadu a Nigeru, které se rovněž potýkají s 531 000 vnitřně vysídlenými osobami. Lidé ze severovýchodu Nigérie prchají před rozsáhlými a nahodilými útoky na jejich vesnice, které páchají bojovníci Boko Haram.

V regionu vzniklo pro vysídlené osoby několik táborů. Amnesty International obdržela zprávy o špatných životních podmínkách v táborech, kde není zajištěn dostatečný přístup k jídlu, vodě a přístřešku, což vede k podvýživě a úmrtím. Ženy v táborech mají obavy o svou bezpečnost, hrozí jim sexuální násilí a genderová diskriminace.

Nigérijská vláda apeluje, aby se lidé vrátili, a tvrdí, že bezpečnostní situace se nyní zlepšila. Nicméně takzvaná bezpečnost a bezpečné oblasti jsou garantované pouze ve velkýchměstech, nikoli napříč celou zemí. Zabezpečené nejsou ani infrastruktura a bydlení.

Zdroj: https://www.amnestyusa.org/files/media_version._tackling_the_global_refugee_crisis_final.pdf


[1] UNHCR, Situace v Nigérii, Plán reakce na uprchlíky v regionu: http://reporting.unhcr.org/node/12587.

Aktuální petice

  Nigérie

Obvinili ho z rouhání, hrozí mu trest smrti. Pomůžete?

Mubarak Bala, významný nigerijský humanista, byl 28. dubna zatčen policisty ve svém domě v Kaduně na severozápadě Nigérie a obviněn z rouhání poté, co v pondělí 27. dubna napsal na Facebook příspěvek o své víře.

 

Aktuální počet podpisů: 3143 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...