Prague Pride 2018 s Amnesty

  Článek

LGBTI   Česká republika publikován 26.7.2018

Živá knihovna nabídne rozhovory s LGBT+ osobnostmi, Romem i bezdomovci. V průvodu upozorníme na práva gayů a leseb v Rusku, na stánku bude „cestovka.“

Amnesty se tradičně přidala i letos k největšímu lidskoprávnímu festivalu v Česku Prague Pride a znovu nabídla bohatý program: 

Začneme čtením. A nuda to nebude!

Už ve čtvrtek 9. srpna od 15 do 17 hodin na Střeleckém ostrově (pod stromy v cípu směrem ke Karlovu mostu) začne čtení, při kterém se zásadně kniha nesoudí podle obalu – knihy jsou totiž živé. Zástupci LGBT+ osobností, bezdomovci, Rom, muslim…zkrátka menšiny, které žijí v Česku. Kolemjdoucí si je budou moci na 20 minut „půjčit“ a „přečíst“ - zeptat se na všechno, co je zajímá. Bez ostychu, bez diváků, v malých skupinkách a upřímně. Metoda živé knihovny, kterou Amnesty používá hlavně ve školách, a díky které se už tisíce dětí mohly zbavit předsudků, funguje i s dospěláky a ve veřejném prostoru. 

V průvodu s fotbalem

Letošní průvod v sobotu 11. srpna se s Amnesty ponese ve znamení zápasu o lidská práva. V duchu nedávno proběhlého a diskutovaného mistrovství ve fotbale přiblížíme ruský zákon známý jako „zákon o homosexuální propagandě,“ který dosáhl neslavného pátého výročí! Stal se nástrojem pro trestání těch, kteří - podle úřadů - prosazují netradiční sexuální vztahy. Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti? Pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace.

Takhle extrémní můžou být důsledky aplikace zákona, třeba i na cizince. Amnesty v průvodu proto bude čítat desítky fotbalových rozhodčích, kteří  v zastoupení podporovatelů Amnesty a LGBT+ dají Rusku za homofobní zákony žluté karty

Cestovka made in Amnesty

Nejen v Rusku ale diskriminují LGBT+ komunitu. Retro „cestovka“ na Amnesty stánku ukáže návštěvníkům, jak se které země k lidem s odlišnou sexuální orientací nebo genderovou identitou chovají. Egypt, Honkong, Turecko, Uganda, ale i Ukrajina nebo Maďarsko. Je libo výlet? A za jakou cenu? Plážový fotokoutek nabídne možnost vyjádřit svůj názor na turistiku do zemí, které diskriminují LGBT+ lidi.

 

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...