Vietnam: zatčená bloggerka Huynh Thuc Vy musí být okamžitě propuštěna

Aktivistku a obránkyni práv žen odvedlo 30 policistů bez zatykače, nikdo neví, kam.

Vietnamská policie zatkla ve čtvrtek 9. srpna prominentní aktivistku za lidská práva a bloggerku Huynhu Thuc Vy. Clare Algar, ředitelka globálních operací Amnesty International, k tomu uvedla:

„Toto zatčení není nic jiného než politicky motivovaný pokus umlčet jeden z nejsilnějších hlasů za lidská práva ve Vietnamu.

Svým aktivizmem a bloggováním na podporu práv žen, menšin a lidských práv obecně, Huynh Thuc Vy neúnavně pracovala na odhalování násilí a  všechny mocné v zemi vyzývala k přijetí odpovědnosti za své činy. Za tento aktivizmus jsou ona i její vystaveni neustálému dohledu, zastrašování a obtěžování ze strany úřadů.“

Amnesty apeluje na orgány provincie Dak Lak, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily Huynh Thuc Vy a vyzývá vládu Vietnamu, aby ukončila systematické potlačování pokojného aktivismu.

Pozadí

Huynh Thuc Vy je zakladatelkou organizace Vietnamské ženy za lidská práva, jejímž úkolem je prosazovat hodnoty lidských práv a podporovat obránce a obránkyně ženských práv ve Vietnamu.  Vy pravidelně blogguje o porušování lidských práv, včetně pronásledování etnických menšin v zemi.

Byla zatčena 9. srpna ráno kolem 7. hodiny. U jejího bydliště se objevilo více než 30 policistů. Odvedli ji, i když neměli zatykač. Policie se o několik hodin později vrátila do jejího domova a vzala například notebook, telefony, knihy, oblečení a fotoaparát. V současné době je místo pobytu Huynh Thuc Vy neznámé.

Během uplynulého roku ve Vietnamu zesílily tvrdé zákroky proti projevům nesouhlasu.  Mnozí aktivisté byli zatčeni, nespravedlivě souzeni a odsouzeni k letům ve vězení, což vedlo mnoho dalších lidí k tomu, že z Vietnamu uprchli.

Related stories

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.