© Private

Vietnam: zatčená bloggerka Huynh Thuc Vy musí být okamžitě propuštěna

  Článek

Aktivistku a obránkyni práv žen odvedlo 30 policistů bez zatykače, nikdo neví, kam.


© Private

Vietnamská policie zatkla ve čtvrtek 9. srpna prominentní aktivistku za lidská práva a bloggerku Huynhu Thuc Vy. Clare Algar, ředitelka globálních operací Amnesty International, k tomu uvedla: 

„Toto zatčení není nic jiného než politicky motivovaný pokus umlčet jeden z nejsilnějších hlasů za lidská práva ve Vietnamu. 

Svým aktivizmem a bloggováním na podporu práv žen, menšin a lidských práv obecně, Huynh Thuc Vy neúnavně pracovala na odhalování násilí a  všechny mocné v zemi vyzývala k přijetí odpovědnosti za své činy. Za tento aktivizmus jsou ona i její vystaveni neustálému dohledu, zastrašování a obtěžování ze strany úřadů.“ 

Amnesty apeluje na orgány provincie Dak Lak, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily Huynh Thuc Vy a vyzývá vládu Vietnamu, aby ukončila systematické potlačování pokojného aktivismu. 

Pozadí 

Huynh Thuc Vy je zakladatelkou organizace Vietnamské ženy za lidská práva, jejímž úkolem je prosazovat hodnoty lidských práv a podporovat obránce a obránkyně ženských práv ve Vietnamu.  Vy pravidelně blogguje o porušování lidských práv, včetně pronásledování etnických menšin v zemi. 

Byla zatčena 9. srpna ráno kolem 7. hodiny. U jejího bydliště se objevilo více než 30 policistů. Odvedli ji, i když neměli zatykač. Policie se o několik hodin později vrátila do jejího domova a vzala například notebook, telefony, knihy, oblečení a fotoaparát. V současné době je místo pobytu Huynh Thuc Vy neznámé. 

Během uplynulého roku ve Vietnamu zesílily tvrdé zákroky proti projevům nesouhlasu.  Mnozí aktivisté byli zatčeni, nespravedlivě souzeni a odsouzeni k letům ve vězení, což vedlo mnoho dalších lidí k tomu, že z Vietnamu uprchli.

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2455 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...