Ojub Titijev získal prestižní Cenu Václava Havla

  Článek

Šéf organizace pro lidská práva Memorial v čečenském hlavním městě Groznyj, kterého zadrželi v lednu 2018, získal od Rady Evropy prestižní Cenu Václava Havla za lidská práva.

Marie Struthersová, ředitelka Amnesty pro Evropu a střední Asii, ocenění s potěšením komentovala:

Ojub je jedním z nejodvážnějších obránců lidských práv v Rusku. Po dobu  devíti let vedl čečenskou kancelář Memorialu a potýkal se s neustálou palbou hrozeb a obtěžování kvůli dokumentování porušování lidských práv v Čečensku. Ať už jde o rozhovory s oběťmi mučení, poskytování právní pomoci nebo dokumentování vynucených zmizení, Ojub Titijev zasvětil svůj život úsilí o spravedlnost a svobodu.

Bohužel Ojubova práce z něj činí cíl čečenských úřadů a strávil posledních devět měsíců v předběžném zadržení na základě smyšlených obvinění souvisejících s drogami. Tím, že Ojuba poctilo tímto oceněním, mezinárodní společenství vyslalo silné poselství těm, kteří se ho pokoušejí umlčet, že se jim to nepodařilo.

Ruské úřady pronásledují Memorial a jeho zaměstnance už léta. Předchůdkyni Ojuba Natalii Estemirovou unesli a zabili. Další kolegy zbili, svévolně zadržovali nebo zastrašovali pomlouvačnými kampaněmi. Ojub Titijev a jeho kolegové stále  odmítají vzdát se a jejich neuvěřitelná statečnost byla Cenou Václava Havla uznána.

Budeme nadále vyzývat ruské úřady, aby okamžitě propustily Ojuba Titijeva, upustily od politicky motivovaných obvinění a zajistily, aby obránci lidských práv v Čečensku a jinde v Rusku mohli vykonávat svou životně důležitou práci bez strachu z represálií."

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2194 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...