© Emir-Usein Kuku

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

Článek

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

© Emir-Usein Kuku

„YouTube se nesmí podvolit nezákonným požadavkům Ruska. Opatření proti svobodě slova na Krymu po jeho okupaci a protiprávním připojení k Rusku jsou děsivá a brutální a YouTube by se neměl podílet na podpoře ruských represí vůči krymským aktivistům. Ruské úřady nejenže pronásledovaly všechny nesouhlasné hlasy a celou komunitu Krymských Tatarů, ale nyní se snaží i vymazat zveřejněné zprávy o krymském obránci lidských práv, kterého před třemi lety uvrhli za mříže a postavili před ruský vojenský soud na základě vykonstruovaných obvinění z terorismu.

YouTube by měl dodržet své povinnosti podle mezinárodních standardů lidských práv a postavit se proti cenzurním požadavkům ruské vlády. Hodnoty společnosti YouTube zahrnují ochranu svobody projevu a svobody informací (https://www.youtube.com/yt/about/) a my očekáváme, že YouTube se bude těchto hodnot držet a nepřikročí k odstranění videa.

Smazání videa by také bylo obrovskou ranou pro Kukuovu rodinu, která již trpěla zastrašováním ze strany bezpečnostních složek a byla pod tlakem fakticky vládnoucích orgánů.“

Emir-Usein Kuku, člen původní komunity Krymských Tatarů na Krymu, byl zatčen 16. února 2016 spolu s pěti dalšími obviněnými, kteří jsou stíháni kvůli údajnému členství v Hizb at-Tahrír, islámském hnutí, které je v Rusku od roku 2003 zakázané. Emir-Usein Kuku i ostatní obvinění členství v této organizaci, která na Ukrajině navíc není zakázaná, popírají. Ruské úřady nepředložily žádné důkazy, které by naznačovaly, že Emir-Usein Kuku nebo další obvinění plánovali jakékoli násilné činy nebo se podíleli na jakékoli uznatelné trestné činnosti.

Aktuální petice

Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

Aktuální počet podpisů: 1172 Náš cíl: 3000

Podepíšu