Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

  Článek

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně mezi Ujgury a čínskými Chany.

Úřady v Ujgurském autonomním regionu Sin-ťiang (XUAR) vyhlásily tažení proti intelektuálům a jiným disentujícím hlasům v roce 2013, po návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

V lednu 132 akademiků a 18 civilních skupin žádalo v otevřeném dopise při příležitosti 5. výročí Tohtiho zatčení čínskou vládu o jeho okamžité propuštění. Jejich žádost ale mířila i na ostatní důležité akademiky, kteří jsou drženi v reedukačních táborech. V dopise prohlásili, že Tohtiho případ představuje „varovný výstřel namířený na ujgurskou inteligenci a aktivisty v Číně obecně.“

Ilham Tohti byl v roce 2017 v Hágu in absentia oceněn Cenou míru Liberální internacionály. V roce 2016 byla Tohtimu udělena Cena pro obhájce lidských práv Martina Ennalse, roce 2014 Cena svobody psaní Barbary Goldsmith od amerického PEN centra.

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2646 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...