Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.

Jde o nejvyšší trest udělený obránkyni lidských práv, který zdokumentovala Amnesty, což naznačuje, že íránské úřady zvyšují represivní opatření v souvislosti s ženskými právy.

Sotudíová otevřeně hájí ženská práva v Íránu a obhajuje ženy zatčené a stíhané za poklidné protesty proti zákonu o povinném zahalování. Zasazuje se také o zrušení trestu smrti v Íránu.

Na případ Sotudíové byl uplatněn článek 134 íránského trestního zákoníku, který soudcům umožňuje uložit obviněným vyšší trest, než ukládá zákon, pokud obžalovaný čelí více než třem různým obviněním. Soudce íránské právničky Mohammad Mohiseh stanovil pro každý ze sedmi obvinění nejvyšší možný trest a navíc přidal další čtyři roky. Celková výše trestu se tak vyšplhala až na 33 let.

Je neuvěřitelné, že Sotudíová čelí tak nepřiměřeně vysokému trestu pouze za svou právnickou činnost související s lidskými právy, obranou práv žen a zasazováním se o změnu zákona proti povinnému zahalování žen.

Nasrín byla o rozsudku informována úředníky ve vězení Evin v Teheránu, kde si od června 2018 odpykává pětiletý trest na základě obvinění, za která nebyla nikdy souzena ani odsouzena.

Related stories

26.3.2020

Nasrín požaduje propuštění politických vězňů

Nasrín Sotudíová oznámila, že bude ve vězení držet protestní hladovku v rámci níž bude požadovat propuštění politických vězňů v Íránu.

22.3.2020

Aktuálně.cz: Rozhovor s manželem íránské právničky Nasrín Sotúdiové

10.6.2019

1 168 694 lidí po celém světě podepsaly petici za propuštění Nasrín Sotudíové z vězení.

Děkujeme za každý podpis!

12.8.2019

Írán: 100 ran bičem za pití alkoholu a "urážku symbolů islámu“

Hnutí Amnesty kritizuje bičování kurdského zpěváka a vězně svědomí Peymana Mirzazadeha, které odhaluje strašlivou brutalitu íránského soudního systému.