© Amnesty International

Migrační aktuality - únor 2019

  Článek

Migrace   Řecko publikován 18.3.2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

© Amnesty International

Uganda spouští plán zdravotní péče pro uprchlíky

Ugandské ministerstvo zdravotnictví a UNHCR - společně s dalšími vládními útvary, agenturami OSN a nevládními organizacemi, zahájily pětiletý plán na zlepšení zdravotní péče pro 1,1 milionu uprchlíků a více než 7 milionů občanů Ugandy. Cílem plánu je vybudování a modernizace zdravotnických středisek, školení zdravotnických pracovníků a zajištění zásobování těchto středisek dostatečným množství léků.

Více zde, zde a zde.

Americká rámcová dohoda s Talibanem vyvolává naději na afghánský mír

Představitelé USA a Talibanu se dohodli na principech rámcové dohody, která by mohla připravit cestu k mírovým rozhovorům v Kábulu a stažení amerických vojsk z Afghánistánu, což vyvolalo naději na průlom v sedmnáctiletém konfliktu. Stažení amerických vojsk je závislé na tom, aby Taliban souhlasil s příměřím a hovořil s afghánskou vládou podporovanou USA. Odborníci však varovali, že urychlené stažení amerických vojsk by mohlo zvýšit riziko, že Taliban znovu získá kontrolu nad zemí nebo by mohla vypuknout občanská válka.    

Více zde a zde.

Inspirace

Jihoafrická herečka a bojovnice za lidská práva Nomzamo Mbatha byla jmenována jako ambasadorka dobré vůle UNHCR.

Více zde.

Rohingští uprchlíci nebudou nuceni přestěhovat se na ostrov

Enamur Rahman, ministr pro zvládání katastrof, uvedl, že Rohingové budou přemístěni do Bhashar Char, ostrova v Bengálském zálivu, dobrovolně a v koordinaci s UNHCR. Bangladéšská vláda staví na ostrově přístřešky a další zařízení, aby ubytovala zhruba 100,000 Rohingů.  Avšak uprchlíci v táboře v Cox’s Bazar se přestěhovat nechtějí, a to především kvůli strachu ze záplav a odříznutí od humanitární pomoci. 

Více zde a zde.

Inspirace

Elijah Buol je uprchlík z Jižního Súdánu, který do Austrálie přišel ve 17 letech, a to sám bez rodiny, která by ho podporovala. O 16 let později získal medaili Řádu Austrálie a za svou práci se znevýhodněnými mladými lidmi byl v Queenslandu prohlášen za místního hrdinu roku.

Více zde.

Miliony vysídlených Syřanů jsou zasaženy drsným zimním počasím

Sněžení a silný déšť zničily jejich obydlí a desítky tisíc Syřanů bylo nuceno se přemístit. Dle OSN miliony lidí přečkávají mrazivé teploty ve stanech nebo poškozených budovách bez topení. Tři miliony těchto lidí se nachází v Idlibu, kde v září došlo k nárůstu bojů mezi nestátními ozbrojenými skupinami. Místní záchranáři uvedli, že nejméně 12 lidí bylo zabito při bombardování ve městě Maarat al-Numan v guvernorátu Idlib.

Více zde, zde a zde.

Nepřetržitá bohoslužba na ochranu uprchlíků končí

Kostel Bethel v Haagu ukončil nepřetržitou bohoslužbu po 96 dnech poté, co její organizátoři obdrželi potvrzení, že rodina arménských žadatelů o azyl, kteří se ukrývají uvnitř, již nebude čelit okamžité deportaci. Nizozemské právo zakazuje úřadům vstoupit do kostela, zatímco probíhá bohoslužba. Nizozemská vláda v úterý oznámila, že případy dětí, jejichž žádosti o azyl byly dříve zamítnuty, by se měly přezkoumat, a že se očekává, že velké množství z nich bude mít nárok na povolení k pobytu. Nizozemská média informovala o tom, že by se to mělo týkat zhruba 700 dětí a jejich rodin, a to včetně rodiny Tamrazyan, která se ukrývá v kostele. Někteří žijí v Nizozemsku deset let nebo déle.

Více zde a zde.

Inspirace

Devatenáctiletá Maya Ghazal sní o tom, že bude první syrskou uprchlicí, která se stane pilotkou. Maya Ghazal už byla přijata na Brunel University v Londýně, kde bude studovat letecké inženýrství. Minulý měsíc se zúčastnila akce TEDx v Ženevě, kde mluvila o pěti krocích k lepšímu porozumění uprchlíkům a o investování do jejich potenciálu.

Více zde.

Guvernér Kalifornie prosazuje nouzový fond na pomoc žadatelům o azyl

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom usiluje o zřízení nouzového fondu ve výši 25 milionů dolarů, který by pomohl reagovat na to, co sám označil za "humanitární krizi" v kalifornských pohraničních městech. Během návštěvy v San Diegu Newsom řekl, že doufá, že se co nejdříve uvolní 5 miliónů dolarů pro humanitární organizace, které pomáhají velkému množství žadatelů o azyl. 

Více zde.

Nejméně 60 lidí bylo zabito po útoku skupiny Boko Haram

Nejméně 60 lidí bylo zabito 28. ledna během útoku ve městě Rann na severovýchodě Nigérie. Amnesty International analyzovala satelitní snímky zobrazující stovky spálených přístřeší, která byla před útokem obydlena vnitřně vysídlenými lidmi, kteří přišli do města Rann hledat útočiště před násilím. Kvůli stažení vojsk z města den před útokem uprchlo 35 000 lidí do sousedního Kamerunu. UNHCR zahájil výzvu na pomoc 250 000 lidem, kteří uprchli kvůli povstání skupiny Boko Haram.

Více zde, zde a zde.

Inspirace

Tardžimly - což v arabštině znamená "přelož pro mě" - je mobilní aplikace, která propojuje dvojjazyčné dobrovolníky s uprchlíky a žadateli o azyl, kteří čelí jazykovým bariérám. Aplikace rychle propojí překladatele a uprchlíky a umožňuje jim posílat texty, dokumenty nebo telefonovat. Aplikace Tardžimly začala fungovat v roce 2017, od té doby už více než osm tisíc dobrovolníků pomohlo zhruba patnácti tisícům uprchlíků a humanitárním pracovníkům.

Více zde.

© Sergio Ortiz, Amnesty International

Australská vláda se snaží zablokovat zákon o převádění nemocných žadatelů o azyl

Australský předseda vlády Scott Morrison během víkendu vyzýval k zablokování zákona, který by umožnil nemocným žadatelům o azyl v pobřežních centrech na tichomořských ostrovech Nauru a Manus přijet do Austrálie za účelem léčení. Tisíce lékařů podepsalo petici, která požaduje, aby byl návrh zákona přijat. UNHCR vyjádřil podporu tomuto opatření a vyzval Austrálii, aby řešila „pokračující zdravotní krizi“ týkající se uprchlíků a žadatelů o azyl na ostrovech Nauru a Manus.

Více zde a zde.

Obchodníci s lidskými orgány se v Egyptě zaměřují na uprchlíky a migranty

V reakci na vládní zásah proti pašerákům se zvýšily poplatky za přepravu uprchlíků a migrantů do Evropy. Guardin uvádí, že ti, kteří nemohou platit, jsou odkázáni na obchodníky s lidskými orgány v Káhiře. Několik lidí řeklo Guardianu, že podstoupili chirurgický zákrok k odstranění ledvin nebo jiných orgánů. Zákon zakazující prodej orgánů byl zaveden v roce 2010, ale údajně se obchod s orgány pouze přesunul do „podzemí“.  

Více zde.

Inspirace

Londýnská organizace Artmongers nedávno uskutečnila svou šestou návštěvu uprchlického tábora Azraq v Jordánsku. Organizace pomohla obyvatelům tábora přeměnit velký otevřený prostor na mozaikový park s použitím malovaných a přírodních kamenů. Organizace provozuje v táboře umělecké workshopy.

Více zde.

Summit Africké unie se zaměří také na uprchlíky

Letošní ročník summitu Africké unie, který byl zahájen v etiopském hlavním městě Addis Abeba, se bude zaměřovat také na uprchlíky, navrátilce a osoby vnitřně vysídlené. Předseda komise Africké unie Moussa Faki Mahamat zdůraznil potřebu ukončit mnoho konfliktů, které jsou příčinami tolika vnitřně vysídlených lidí a přeshraničního pohybu v Africe.

Více zde a zde.

Evropské volby nesmějí paralyzovat azylovou reformu

Komisař pro migraci Dimitras Avramopoulos řekl, že nadcházející evropské volby nesmí zastavit úsilí o reformu azylového systému Evropské unie. Evropská komise navrhla změny v azylových předpisech v roce 2016, ale dohoda o změnách Dublinského nařízení, které určuje, který členský stát nese odpovědnost za zpracování žádosti o azyl, stále nebyla přijata. Několik východoevropských států odmítlo návrhy na rovnoměrnější rozdělení žadatelů o azyl v EU a zmírnění tlaku na frontální země jako jsou Itálie a Řecko. Komise vyzývá členské státy, aby přijaly dočasná opatření pro sdílení odpovědnosti.

Více zde.

Inspirace

Aminah Rwimo, uprchlice z Demokratické republiky Kongo, se zúčastnila akce TedXKakumaCamp, kde mluvila o využití dovedností, které se naučila jako režisérka, aby vyprávěla příběhy dalších uprchlíků žijících v táboře. „Nečekejte na zítřek, dělejte pro svůj život to nejlepší tady, kde jste teď. Využijte každou příležitost, kterou máte, a nikdy se nevzdávejte," je její rada ostatním uprchlíkům.

Více zde a zde.

Největší konvoj s pomocí dorazí do syrského tábora Rukban

Konvoj 118 nákladních vozů s potravinami, léky, očkovacími látkami dojel do tábora Rukban na hranici Sýrie s Jordánskem. Více než 40 000 vysídlených osob, většinou žen a dětí, žije v provizorních přístřeších. Podmínky se v táboře dále zhoršují kvůli zimnímu počasí a nedostatku potravin a léků. V posledních týdnech zemřelo v táboře nejméně osm dětí. 

Více zde a zde.

Stovky zachráněných uprchlíků směřují do Kanady

Kanada začala přesídlovat stovky lidí zachráněných z otroctví v Libyi. Více než 150 lidí bylo evakuováno ze zadržovacích center a přesídleno do Kanady, dalších 600 lidí se očekává v příštích dvou letech, řekl kanadský ministr pro imigraci Ahmed Hussen. Kanada plánuje přesídlit dalších 100 uprchlíků z Nigeru. Kanada byla jednou z mála zemí, které nabízejí přesídlení uprchlíků přímo z Libye.  

Více zde a zde.

Inspirace

Syrský uprchlík Tarek byl v Austrálii minulý měsíc přivítán skupinou Talent Beyond Boundaries - iniciativou, která spojuje uprchlíky s mezinárodními pracovními příležitostmi. Po několika letech úsilí najít si legální práci v Libanonu byl Tarek najat jako softwarový inženýr firmy IRESS, která sídlí v Melbourne. Talent Beyond Boundaries má více než 10 000 vysídlených lidí registrovaných v online databázi.

Více zde, zde a zde.

© Sergio Ortiz, Amnesty International


Angelina Jolie upozorňuje na rohingskou krizi

Zvláštní vyslankyně UNHCR Angelina Jolie navštívila bangladéšské uprchlické tábory pro rohingské uprchlíky. „Způsob, jakým s vámi bylo zacházeno, nás všechny zahanbuje. Krize, která donutila více než 700 000 lidí opustit své domovy v Myanmaru, je důsledkem desetiletí diskriminace, která se stala neovladatelnou.,“ prohlásila Jolie. Návštěva Angeliny Jolie se odehrává v době, kdy se OSN chystá zahájit novou výzvu ve výši 920 milionů dolarů na podporu uprchlíků a komunit, které je hostí.

Více zde, zde a zde.

Pokles násilí v Jižním Súdánu

Konflikt v Jižním Súdánu vytvořil největší africkou uprchlickou krizi. Od mírové dohody z loňského září došlo k výraznému poklesu násilí. Avšak stále zůstává mnoho otázek včetně pokračujících bojů na jihu země. Více než 4 miliony lidí uprchlo během pěti let po vypuknutí konfliktu. Více než polovina z nich uprchla do sousedních zemí.

Více zde a zde.

Inspirace

Umělci z celého Iráku vystavují své práce v rámci výstavy „Návrat k Mosulu“. Jedná se o první uměleckou výstavu od doby, kdy bylo město obsazeno Islámským státem, který zakázal většinu forem umění. Výstava se koná v nově otevřené Královské síni Mosulského muzea, která bylo zničeno Islámským státem.

Více zde a zde.

Evropská komise uvolnila další finanční prostředky na pomoc rohingským uprchlíkům

Evropská komise uvolnila dalších 24 milionů eur na pomoc rohingským uprchlíkům a hostitelským komunitám žijícím v oblasti Cox’s Bazar v Bangladéši. Část financování bude také zahrnovat iniciativy zaměřené na připravenost a zvládnutí katastrof. Humanitární agentury OSN a další partneři z nevládních organizací zahájily nový plán financování ve výši 920 miliónů dolarů. Plán společné reakce na rok 2019 řeší základní potřeby, jako je jídlo, voda, hygiena a přístřeší. Dalšími klíčovými oblastmi jsou zdraví, vzdělání, výživa a sociální soudržnost.

Více zde a zde.

Dvě islandská města přijala 50 syrských uprchlíků

Padesát syrských uprchlíků, kteří žijí v neformálních osadách v Libanonu, bude do konce dubna přesunuto na Island. Starostové měst Blönduós a Hvammstangi se připravují na nově příchozí a říkají: „Není pochyb o tom, že budou v novém domově přivítáni.“

Více zde.

Inspirace

Rodina syrských uprchlíků otevřela v Tennessee malý obchod s falafelem, který byl magazínem Reader’s Digest označen za nejhezčí místo v Americe.  

Více zde.

Humanitární krize v Jemenu se dále zhoršuje   

Odhaduje se, že zhruba 24 milionů lidí, tedy 80 procent obyvatel, nyní potřebuje pomoc nebo ochranu. Počet lidí v nouzové životní situaci je oproti minulému roku vyšší o 27 procent. Už minulý rok byla humanitární krize v Jemenu považována za tu nejhorší na světě. Více než 20 milionů lidí trpí nedostatkem potravin, včetně 3,2 milionu lidí, kteří potřebují léčbu akutní podvýživy. Přibližně 3,3 milionu lidí zůstává vysídleno.

Více zde a zde.

Bosenské úřady se hádají o odpovědnost za uprchlíky a migranty

Místní úřady v kantonu Una Sana v severozápadní Bosně vyhrožují odesláním přibližně 2500 uprchlíků a migrantů do hlavního města Sarajeva, pokud státní orgány nepřijmou odpovědnost za přijímací centra pro uprchlíky a migranty. Kanton, který leží na hranici s Chorvatskem, je dočasným sídlem většiny uprchlíků a migrantů v zemi. V roce 2018 bylo při vstupu do Bosny a Hercegoviny zaregistrováno přibližně 24 tisíc uprchlíků a migrantů. Podle vládních údajů jich v zemi zůstává pouze 3900, ale humanitární organizace mluví o čísle 5300 a upozorňují na skutečnost, že přijímací střediska v zemi jsou přeplněná a nebezpečná.

Více zde a zde.

Inspirace

Abdul Aziz Muhamat je súdánský uprchlík a aktivista, který byl pět let držen na ostrově Manus. V červnu přijal v Ženevě cenu Martina Ennalse za ochranu lidských práv. Když popisoval svoje uvěznění na ostrově Manus, řekl: „Místo toho, aby mě vězení udělalo slabším, učinilo mě silnějším.“

Více zde.

Žádosti o azyl v Evropě klesají již třetí rok po sobě

Počet osob žádajících o azyl v Evropské unii klesl v roce 2018 o třetinu. Azylová agentura EU (EASO) oznámila, že v roce 2018 bylo podáno 635 000 žádostí, tedy o 10 % méně než v roce 2017. Žadatelů bylo nejvíce ze Sýrie, následují žadatelé z Afghánistánu a Iráku. Značně vzrostl počet žadatelů z Venezuely, Kolumbie, Arménie a Palestiny. Jedna ze tří žádostí byla uznána, což vedlo k udělení statusu uprchlíka, nebo doplňkové ochrany. Na konci roku 2018 čekalo na rozhodnutí 448 000 žádostí.

Více zde a zde.

Inspirace

Elizabeth bylo 13 let, když válka v Jižním Súdánu zasáhla i její vesnici, a ona byla oddělena od své rodiny. O deset let později stále neví, co se stalo s její matkou a dvěma sourozenci, je avšak odhodlána dokončit vzdělání. Po získání plně placeného stipendia studuje ekonomii a statistiku na univerzitě v Nairobi.

Více zde a zde.

Na hranici Mexika a USA jsou rodiny stále rozdělovány

Navzdory formálnímu ukončení politiky oddělování rodin jsou, dle tvrzení obhájců migrantů, děti stále oddělovány od svých rodičů, když překročí hranice USA s Mexikem. Úřady přiznaly, že v loňském roce oddělily přibližně 2 600 rodin migrantů a rodin žadatelů o azyl, neboť zavedla politiku "nulové tolerance", která má zabránit nezákonnému překračování hranic. Avšak stále přibývají nové případy rozdělování rodin. Právníci osmi rodin, které byly takto odděleny, podali proti vládě požadavek na náhradu škody za trvalé trauma ve výši 6 milionů dolarů.

Více zde a zde.

Bezdomovectví v Africe

Bezdomovectví je stále více uznáváno jako jeden z hlavních problémů Afriky. Avšak mnoho států má stále zákony, které přispívají k bezdomovectví, a to může vést k porušení lidských práv a vykořisťování. Tématem letošního summitu Africké unie bylo uprchlictví, navrácení uprchlíků a vnitřně vysídlené osoby, ale téma bezdomovectví probráno nebylo.

Více zde.

Inspirace

Restaurace Wardah je první jemenská restaurace na jihokorejském ostrově Jeju. Restaurace byla otevřena jihokorejským hudebníkem, který poskytl útočiště desítkám jemenských žadatelů o azyl, kteří přišli na ostrov na jaře minulého roku. Jídlo v restauraci vaří a podávají jemenští žadatelé o azyl, přičemž jemenští zákazníci získají speciální slevu ve výši 50 %. 

Více zde a zde.

Tisíce lidí utíkají kvůli dalšímu násilí v Jižním Súdánu

V posledních dnech uprchlo zhruba pět tisíc lidí z Jižního Súdánu do Demokratické republiky Kongo.  V Jižním Súdánu probíhají další boje a násilí na civilním obyvatelstvu. Dle UNHCR uprchlíci hledali útočiště ve školách, kostelech, opuštěných domech a přežili díky jídlu a potravinám od místních obyvatel. Dalších osm tisíc lidí bylo vysídleno uvnitř Jižního Súdánu. Ti, kteří se dostali do Demokratické republiky Kongo uvedli, že byli svědky násilí, vražd a znásilnění civilistů ozbrojenými muži.

Více zde.

Nejistý život v exilu je lepší než návrat

Peru přijalo 650 000 uprchlíků a migrantů z Venezuely, dalších milion Venezuelanů žije v Kolumbii. Zhruba tisíc lidí dorazí do města Tumbes, na severní hranici Peru s Ekvádorem, kde UNHCR koordinuje poskytování pomoci. Mnozí si nemohou dovolit koupit jízdenky na autobus, a tak se vydali na týdenní pěší cestu. Ačkoliv mnozí říkají, že se v Peru cítí vítáni, peruánské úřady přestaly vydávat pracovní povolení kvůli vysokému počtu nově příchozích. 

Více zde.

Inspirace

Abdulfatah Sabouni a jeho rodina vyrábí a prodává mýdlo tak dlouho, že jeho příjmení znamená mýdlo v arabštině. Sabouni nečekal, že bude schopen pokračovat v rodinné tradici po přesídlení do Kanady, ale s pomocí společnosti na podporu imigrantů v Calgary otevřel v lednu továrnu a obchod s mýdlem.

Více zde a zde.

Summit EU a Ligy arabských států

Předseda Evropské rady uvedl, že země se musí sjednotit a spolupracovat na zastavení pašeráctví. Britská premiérka Theresa May je údajně připravena naléhat na účastníky summitu, aby zvýšili úsilí k dosažení mírových dohod v Jemenu. Spojené království se zavázalo poskytnout Jemenu humanitární pomoct ve výši 200 miliónů liber.

Více zde, zde a zde.

Britský fotbalový klub vítá uprchlíky a žadatele o azyl

BBC navštíví Fulham Football Club v západním Londýně, kde nová sportovní iniciativa pomáhá uprchlíkům a žadatelům o azyl se začleněním do místní komunity.

Více zde.

Inspirace

Režisérka Nadine Labaki hovoří o svém filmu Capernaum, který je nominovaný na Oscara. Film dokumentuje život v Libanonu očima syrského uprchlíka.

Více zde.

Mauritánie potřebuje finanční prostředky na řešení probíhající uprchlické krize

Humanitární organizace potřebují finanční prostředky na pomoc 56 000 uprchlíků, které vyhnalo násilí a pronásledování ze sousedního Mali.

Více zde.

Transgender žena, která požádala o azyl v USA, byla po deportaci zabita

Transgender žena požádala o azyl v USA, avšak byla zabita poté, co byla deportována zpět do Salvadoru. Podle studie UNHCR 88% LGBT žadatelů o azyl a uprchlíků z Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru, kteří byli dotazováni, byli vystaveni sexuálnímu násilí v zemích svého původu.

Více zde.

Inspirace

Čtrnáctiletý syrský uprchlík, který hraje ve filmu Capernaum, se chystá na cestu z Norska na ceremoniál předávání Oscarů. Podívejte se, jak začala jeho neobyčejná cesta.

Více zde.

Tisíce Venezuelanů nadále opouští svoji zemi

Tisíce Venezuelanů opouští svoji zemi kvůli nedostatku potravin, vody, elektřiny, léků a také kvůli politickému napětí. Mnozí z nich jdou pěšky a mnozí míří do sousedního Peru kvůli lékům na HIV. Dle projekce UNHCR budou počty uprchlíků i nadále růst.

Více zde, zde a zde.

Jordánský premiér apeluje na větší pomoc pro syrské uprchlíky

Jordánský premiér Omar al-Razzaz apeloval na hlavní dárce finanční pomoci, aby pokračovali ve financování pomoci pro syrské uprchlíky, neboť pomoc pokrývá financování vzdělání, lékařskou péči a služby pro desítky tisíc syrských uprchlíků. 

Více zde.

Zambie vyzývá k navýšení finanční podpory pro uprchlíky

Počet uprchlíků v Zambii narůstá, každý měsíc uprchne do Zambie průměrně 700 lidí, nejčastěji z Demokratické republiky Kongo, Burundi a Somálska. Zambijská vláda vyzývá k navýšení finančních prostředků na pomoc uprchlíkům ze strany humanitárních agentur a dárcovských zemí.

Více zde.

Dánsko oznamuje prodloužení vzdělávacího programu pro uprchlíky

Dánská vláda a představitelé soukromého sektoru souhlasili s rozšířením systému, v němž jsou uprchlíkům nabízeny kurzy odborné přípravy. Tento systém byl zaveden v roce 2016. Cílem je pomoci uprchlíkům dostat se na dánský trh práce.

Více zde.

Inspirace

V severovýchodní syrské vesnici Jinwar je průkopnická skupina jezídských žen, které uprchly před násilím, a které budují ženskou komunitu.

Více zde.

Tisíce dětí si stěžují, že byly sexuálně zneužívány v amerických zadržovacích centrech

Americká federální vláda obdržela v posledních čtyřech letech více než 4500 stížností na sexuální zneužívání dětí, ke kterému mělo docházet ze strany zaměstnanců v zadržovacích centrech, která jsou vládou financována. Sexuální zneužívání se týká dětí, které vstoupily do země bez rodičů, ale i těch, které vstoupily s rodiči a následně od nich byly odděleny.  

Více zde.

Potravinové bankomaty v uprchlických táborech

Organizace World Food Programme (WFP) a World Vision (WVI) spojily své síly v rámci zajištění výživy uprchlíků. Organizace přišly s nápadem na vytvoření potravinových bankomatů, které obsahují potraviny, které byly lokálně vypěstovány. První bankomat bude mít tento rok šestiměsíční zkušební dobu.

Více zde.

Inspirace

V reakci na zprávu australské komise o lidských právech, která upozorňuje na neštěstí dětí v imigrační vazbě, vytvořila umělkyně Cat Hope operu beze slov, která „dala hlas“ zadrženým nezletilým.

Více zde.

Zdroj: UNHCR

Aktuální petice

  Řecko

Řecko: chraňte uprchlíky před nákazou COVID-19

Zatímco svět se snaží vypořádat s krizí způsobenou pandemií COVID-19, riziko nákazy pro uprchlíky na řeckých ostrovech s každou hodinu narůstá.

 

Aktuální počet podpisů: 2582 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...