Třetí výročí přijetí dohody o navracení migrantů mezi EU a Tureckem

U příležitosti 3. výročí přijetí dohody mezi EU a Tureckem promítla Amnesty na jednu ze stěn Akropole vzkaz: „Lidskost především“. Ten má evropským lídrům připomenout situaci tisíců migrantů a uprchlíků držených v příšerných podmínkách na řeckých ostrovech v nejistotě, co s nimi bude dál.

Dle této dohody mohou být všichni žadatelé o azyl připluvší do Řecka navráceni zpět do Turecka s tím, že se jedná o bezpečnou zemi. Turecko však již poskytlo ochranu více než 3 milionům uprchlíků a jejich situace v zemi je složitá. Přístup k lékařské péči, vzdělání a legální práci je velmi omezen a mnoho lidí je ponecháno bez jakékoli pomoci. Amnesty International navíc zdokumentovala stovky případů uprchlíků, kteří byli nelegálně vráceni do Sýrie, Iráku a Afghánistánu, kde jim hrozí vážné porušování lidských práv i ohrožení života, což je v rozporu s mezinárodním i tureckým právem.

Ti, kteří se dostanou do Řecka jsou drženi na ostrovech, kde je v současnosti více než 15 000 lidí, z nichž více než polovinu tvoří ženy a děti. Tábory jsou přeplněné, hygienické podmínky zoufalé, přístup k lékařské či právní pomoci je minimální. Lidé trpí duševními poruchami v důsledku traumat, která zažili v zemích původu a při nebezpečné cestě a pobyt v těchto nelidských podmínkách a nejistotě je nadále prohlubuje.

Více o tématu a naší práci na něm zde: https://www.amnesty.cz/migrace/situace-v-recku

Related stories

10.7.2020

Euractiv: Uprchlíci, Turecko a unijní peníze

16.4.2020

Hromadné protesty jako naděje pro Evropu, kde dochází k podrývání práv a soudní nezávislosti

Rok 2019: Vlády v Evropě a Střední Asii hledaly způsoby, jak narušit nezávislost soudnictví, aby se vyhnuly odpovědnosti.

2.4.2020

Evropa: Amnesty zdůrazňuje priority lidských práv pro reakce států na COVID-19

Státy musí zaručit, že reakce na COVID-19 jsou v souladu s jejich mezinárodními a regionálními závazky v oblasti lidských práv. Digitální dohled lze ospravedlnit pouze tehdy, pokud respektuje lidská práva.

25.4.2019

Rozdrobení jednoho kontinentu

Vhled do historie uprchlické krize.