Třetí výročí přijetí dohody o navracení migrantů mezi EU a Tureckem

U příležitosti 3. výročí přijetí dohody mezi EU a Tureckem promítla Amnesty na jednu ze stěn Akropole vzkaz: „Lidskost především“. Ten má evropským lídrům připomenout situaci tisíců migrantů a uprchlíků držených v příšerných podmínkách na řeckých ostrovech v nejistotě, co s nimi bude dál.

Dle této dohody mohou být všichni žadatelé o azyl připluvší do Řecka navráceni zpět do Turecka s tím, že se jedná o bezpečnou zemi. Turecko však již poskytlo ochranu více než 3 milionům uprchlíků a jejich situace v zemi je složitá. Přístup k lékařské péči, vzdělání a legální práci je velmi omezen a mnoho lidí je ponecháno bez jakékoli pomoci. Amnesty International navíc zdokumentovala stovky případů uprchlíků, kteří byli nelegálně vráceni do Sýrie, Iráku a Afghánistánu, kde jim hrozí vážné porušování lidských práv i ohrožení života, což je v rozporu s mezinárodním i tureckým právem.

Ti, kteří se dostanou do Řecka jsou drženi na ostrovech, kde je v současnosti více než 15 000 lidí, z nichž více než polovinu tvoří ženy a děti. Tábory jsou přeplněné, hygienické podmínky zoufalé, přístup k lékařské či právní pomoci je minimální. Lidé trpí duševními poruchami v důsledku traumat, která zažili v zemích původu a při nebezpečné cestě a pobyt v těchto nelidských podmínkách a nejistotě je nadále prohlubuje.

Více o tématu a naší práci na něm zde: https://www.amnesty.cz/migrace/situace-v-recku

Related stories

25.4.2019

Rozdrobení jednoho kontinentu

Vhled do historie uprchlické krize.

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.

8.8.2018

Jak se vyvíjela situace s uprchlíky v roce 2017

Statistiky UNHCR očima migrační expertky Amnesty Šárky Antošové

27.7.2018

Afghánistán hlásí rekordně vysoký počet civilních obětí - nucené návraty jsou neospravedlnitelné!

Amnesty apeluje na vlády, aby zastavily nucené návraty lidí do Afghánistánu.