Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

  Článek

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.

Odpírání základní lékařské péče je podle zástupce Amnesty International v regionu, Phillipa Luthera od počátku surovou taktikou tamních úřadů. Ošetřující lékaři několikrát upozorňovali na žalostný zdravotní stav a nutnost operace v odpovídajícím zařízení. Po mnohých peripetiích se povedlo přimět úřady, aby převezly Arashe do nemocnice, kde měl být vykonán komplikovaný zákrok. Operace trvala 7 hodin a Arash byl bezprostředně poté pevně připoután na lůžku a jeho postel byla hlídána tak, že se lékaři nemohli pohodlně dostat k pacientovi. Navzdory doporučení ošetřujícího lékaře, aby pacient zůstal 25 dní v klidu na lůžku, byl Arash dne 15. září (3 dny po operaci) převezen zpět do vězení. Následná pooperační péče měla zahrnovat další zákroky a náročnou chemoterapii. Nicméně vězeňská služba nedopravila Arashe do nemocnice včas a zodpovědný chirurg již nebyl v době příjezdu přítomen v nemocnici. Prohlídku provedl obecný lékař, který potvrdil infekci, které se dle jeho slov mohlo předejít, kdyby byla pacientovi poskytnuta odpovídající pooperační péče. Poslední zprávou je, že Arash čeká na výsledky testů odebraných tkání, zda se rakovina v jeho těle šíří anebo se ji lékařům podařilo zastavit. 

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...