Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

Ukrajinské úřady musí poskytnout spravedlnost obětem útoku na romský tábor v parku Lysá Hora v Kyjevě, ke kterému došlo 21. dubna 2018  ze strany členů krajně pravicové skupiny, která propaguje o nenávist a diskriminaci.

„Slyšeli jsme silná odsuzující prohlášení od nejvyšších úředníků, kteří se zavázali  poskytnout obětem spravedlnost… ale kde jsme o rok dál? To, co ukrajinské úřady v uplynulých 12 měsících udělaly, zdaleka není  účinným vyšetřováním a udělaly jen jen málo, aby pomohly obětem tohoto nestoudného zločinu z nenávisti,“ řekla Oksana Pokalčuková, ředitelka Amnesty International Ukrajina.

Po útoku pachatelé otevřeně hovořili o svých akcích a chlubili se on-line. Jeden z nich, člen skupiny, která obhajuje diskriminaci a násilí, se k útoku veřejně přihlásil na svém Facebooku. Byl zatčen v červenci 2018, ale v listopadu 2018 zase propuštěn po rozhodnutí soudu, který shledal procesní porušení ze strany policie. Státní zastupitelství se proti tomuto rozhodnutí mezitím odvolalo, ale příslušná soudní jednání byla odložena už šestkrát.

Úřady nedokázaly identifikovat další pachatele a postavit je před soud.

„Útoky proti Romům se na Ukrajině stávají čím dál brutálnějšími, což má za následek nejméně dvě úmrtí v uplynulém roce. Dokonce i tam, kde byli pachatelé těchto zločinů identifikováni a vzati do vazby, soud ještě neproběhl. Amnesty apeluje, aby lidé zodpovědní za útoky byli postaveni před soud ve spravedlivém řízení. Ústředním bodem pro trestní stíhání musí být diskriminační motiv činů. Dosud se to na Ukrajině v soudní praxi příliš neobjevuje. Oběti útoku musí být odškodněny,“ dodala Pokalčuková.

Pozadí

Během noci z 21. na 22. dubna 2018 zaútočili členové krajně pravicové skupiny C14, známé prosazováním  nenávisti a diskriminace, na romský tábor v parku Lysá Hora v Kyjevě. Vyzbrojeni noži a kladivy spálili stany v táboře a vyhnali  obyvatele -  muže, ženy i děti. C14 se chlubili útokem na své facebookové stránce a jeden z jejich vůdců varoval, že by mohly následovat další útoky.

23. června maskovaní muži vyzbrojení noži a dalšími zbraněmi zaútočili  na  romský tábor ve Lvově na západě Ukrajiny. Jeden muž zemřel a čtyři byli zranění, včetně 10letého chlapce.

Neznámí útočníci 1. července pobodali  a zabili 30letou romskou ženu v Berehove v Zakarpatské oblasti na západní Ukrajině.

Amnesty v posledních dvou letech zdokumentovala na Ukrajině stabilní nárůst zločinů z nenávisti. Reakce úřadů není konzistentní - při některých příležitostech problém řešily, zejména poskytováním účinné ochrany posledním třem pochodům Pride v Kyjevě a 8. března 2019 na pouličních událostech za  práva žen na Ukrajině. Ale pachatelé četných útoků včetně těch proti Romům, LGBTI+ a aktivistkám za práva žen, užívali téměř naprostou beztrestnost.

Related stories

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.

21.2.2019

Malawi zažívá opětovný vzestup útoků proti osobám s albinismem

Od prosince 2018 došlo už ke dvěma smrtelným útokům a třem únosům.

10.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.