I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

  Článek

Zastavte mučení   Spojené státy publikován 10.1.2019

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

„Když prezident Trump odvolal příkaz prezidenta Obamy zavřít vojenskou věznici v Guantánamu, otevřel tím dveře pro úplně novou  éru, kde se  uskutečňují   strašlivá   porušování lidských práv," uvedla Daphne Eviatarová, ředitelka bezpečnostních otázek Amnesty International USA. 

„Zatímco věznice měla být dávno zrušena jako děsivá kapitola v historii Spojených států, Guantánamo  i po 17 letech nadále funguje jako symbol islamofobie, vyvolávání strachu  a xenofobie, které definují Trumpovo prezidentství," dodala. 

Na Guantánamu je v současné době drženo 40 muslimských mužů, z nichž mnozí byli mučeni. Někteří z těchto  vězňů jsou  uvolněni pro převoz už celé roky,  ale stále zůstávají. Mezi nimi je Toffiq al-Bihani, který byl mezi těmi, kteří byli mučeni CIA, předtím, než byl v roce 2003 poslán do Guantánama. Souhlas s jeho převozem byl vydán už v roce 2010. 

Snadno si lze tedy představit, že Guantánamo bude nadále sloužit jako místo pokračujícího porušování lidských práv pod prezidentem, který zastává krutou a mylnou víru, že mučení je přijatelné. Ti, kteří jsou uvolněni, musí být okamžitě převezeni a všichni ostatní vězni by buď měli být obviněni a spravedlivě souzeni, nebo propuštěni, aby umožnili trvalé uzavření této ostudné instituce," zdůraznila Eviatorová. 

Amnesty International USA se připojí k dalším lidskoprávním organizacím na shromáždění ve Washingtonu 11. ledna, kde se bude znovu požadovat uzavření tohoto vězení.

Aktuální petice

  Spojené státy

Amnesty vyzývá USA: Zavřete Guantánamo

Zadržovací zařízení Guantánamo na Kubě se stalo symbolem hrubého porušování lidských práv páchaného americkou vládou ve jménu boje proti terorismu. V současnosti je v něm vězněno na 40 lidí. Většina z nich bez obvinění a spravedlivého soudu. Amnesty International je přesvědčena, že vězni z Guantánama musí být souzeni ve spravedlivých soudních procesech nebo propuštěni. Amnesty dále vyzývá vládu USA, aby věznici na Guantánamu uzavřela.

 

Aktuální počet podpisů: 1495 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...