Nigérie / Nizozemsko: Soud rozhodne o tom, jestli byl Shell zapojený do popravy „Ogonijské devítky“

  Článek

Byznys a lidská práva   Nizozemsko publikován 30.4.2019

Nizozemský soud bude 1. května rozhodovat v historickém případu proti společnosti Shell.

Ve sporu je  ropný gigant obviněný z podněcování masivního porušování lidských práv, kterého se dopustila nigerijská vláda na lidech Ogoni.

 

Esther Kiobelová, Victoria Beraová, Blessing Eawová a Charita Levulaová žalují Shell kvůli roli, kterou podle nich sehrála tato společnost v nezákonném zatýkání, zadržování a popravě jejich manželů nigerijskou armádou. To vše následovalo po brutálním zákroku proti protestům domorodých lidí Ogoni, kteří protestovali proti ničivému znečištění, kterého se zde dopouštěl Shell v 90. letech 20. století.

 

„Toto rozhodnutí snad povede k důležitému kroku směrem ke spravedlnosti pro tzv. Ogonijsou devítku,“ uvedl Mark Dummett, vedoucí oddělení pro obchod a lidská práva v Amnesty.

 

„Tyto ženy věří, že jejich manželé by byli ještě dnes naživu, kdyby se Shell nesnažil neustále jen o svůj zisk. To ve svém důsledku vyvolalo krvavé zákroky nigerijské vlády proti demonstrantům, ačkoliv si byli vědomi ztrát na životech.“

 

„Navzdory důkazům proti Shellu se této společnosti dařilo vyhýbat se spravedlnosti celé roky. Výsledek tohoto procesu by mohl mít velký význam pro lidi na celém světě, kteří byli poškození chamtivostí a bezohledností velkých korporací, a kteří se je snažili pohnat k odpovědnosti.“

 

Esther Kiobelová a Victoria Beraová budou přítomné u okresního soudu v Haagu, spolu se zástupci Amnesty.

 

Pokud je předvolána mocná nadnárodní společnost k soudu, za škodu, kterou způsobila v zahraničí, vyvine se z toho vždy velmi zdlouhavý proces. Esther poprvé podala žalobu proti Shellu v New Yorku v roce 2002, ale v roce 2013 Nejvyšší soud USA rozhodl, že USA nemají pravomoc k projednání případu – což znamená, že americké soudy nikdy nezkoumaly podstatu obvinění proti Shellu.

 

„Ogonijská devítka“

 

Amnesty nezávisle zdokumentovala roli Shellu v zabíjení, znásilňování a mučení prováděném nigerijskou vládou ve snaze potlačit protesty.

 

Barinem Kiobel, Baribor Bera, Nordu Eawo a Paul Levula byli oběšeni v roce 1995 po naprosto nespravedlivém soudním procesu. Jejich vdovy nyní požadují od společnosti Shell odškodnění a veřejnou omluvu za úlohu, kterou firma v těchto událostech sehrála. Kromě zmiňovaných mužů bylo popraveno pět dalších, včetně vůdce protestů, spisovatele Kena Saro-Wiwy. Všichni jmenovaní se stali známými pod společným názvem Ogonijská devítka (Ogoni Nine).

 

Tyto čtyři žalobkyně obviňují Shell, že byl nápomocný při nezákonném zatýkání a zadržování jejich manželů, porušování jejich fyzické integrity, porušování jejich práva na spravedlivý proces a na život a právo na rodinný život. Amnesty podpořila právní tým Esther Kiobelové, aby se případ v roce 2017 dostal do Nizozemska. Dále podrobně popsala roli Shell v zatýkáních a popravách. Navrhovatelky rovněž vyzývají soud, aby nařídil společnosti Shell předat více než 100 000 interních dokumentů označených společností za důvěrné v průběhu řízení v letech 2002 až 2013, které jsou pro tento případ zásadní. 

 

Více informací o boji Esther Kiobelové za spravedlnost naleznete na adrese One Woman Vs Shell.

 

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1522 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...