Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

  Článek

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.


Geoffrey Livolsi a Mathias Destal z investigativního webu Disclose a Benoît Collombat z investigativní redakce Radio France byli předvoláni k výslechu na Generální ředitelství pro vnitřní bezpečnost (DGSI), aby s nimi zahájili předběžné vyšetřování „kompromitování tajemství národní obrany.“ To otevřel státní zástupce v Paříži poté, co ministerstvo obrany podalo stížnost.

15. dubna Disclose a jeho partneři totiž zveřejnili dokumenty označené jako „důvěrné“ Ředitelstvím vojenského zpravodajství (DRM), které potvrzují, na co nevládní organizace už po dobu několika měsíců upozorňují - francouzské vojenské vybavení zakoupené Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty je zapojené do války v Jemenu, s velkým rizikem jeho použití při útocích proti civilistům.

Dokumenty odhalené webem Disclose také ukazují, že francouzské orgány nemají žádnou jistotu a přehled, co se týče používání francouzských zbraní. Navzdory ujištěním, která v posledních dnech pronesl prezident, ministryně obrany i ministr pro Evropu a zahraniční věci.

Od 15. dubna Disclose pokračoval ve vyšetřování francouzských zbraní v Jemenu – odhalil například příjezd saúdské nákladní lodi do přístavu Le Havre, která plánovala naložit francouzské vojenské vybavení. Informace, kterou byla nucena ministryně obrany Florence Parlyová potvrdit, byla silným impulsem pro mobilizaci nevládních organizací a poslanců a loď nakonec opustila Francii bez plánovaného nákladu.

Níže podepsané nevládní organizace považují informace, které odhalila  Disclose a její partneři, za nezbytné pro veřejný zájem. Potvrzují riziko používání francouzských zbraní k válečným zločinům v Jemenu v rozporu s mezinárodními závazky Francie v rámci Smlouvy o obchodu se zbraněmi, kterou právě Francie tak obhajuje, a společnou politikou EU.

V této souvislosti představuje možnost trestního stíhání tří novinářů nepřijatelnou hrozbu pro svobodu tisku a ochranu novinářských zdrojů.

Benoît Collombat, Mathias Destal a Geoffrey Livolsi jsou ohroženi jen za to, že dělali svou práci odpovědným způsobem, aniž by odhalili probíhající francouzské vojenské operace nebo ohrozili francouzské obyvatele.

Níže podepsané  nevládní organizace vyjadřují svou plnou solidaritu s těmito třemi novináři.

Vyzývají ministra vnitra, ministryni obrany a ministra Evropy a zahraničních věcí Francie k zastavení zastrašování tisku a k obraně práva na ochranu zdrojů. 

Podepsaní:

1. ACAT, 2. Action Contre la Faim, 3. AIDL, Alliance internationale pour la défense des droits et des libertés, 4. Amnesty International, 5. CARE France, 6. Collectif Solidarité Yémen / Yemen Solidarity Coalition, 7. Fédération Internationale des Ligues Droits de l’Homme (FIDH), 8. Handicap International (HI), 9. Human Right Watch, 10. Ligue des Droits de l’Homme (LDH), 11. Médecins du monde, 12. Observatoire des Armements, 13. Oxfam France, 14. Salam for Yemen, 15. STAND France, Mouvement étudiant de lutte contre les génocides et crimes de masse, 16. Sherpa, 17. SumOfUs



 

 

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...