AI

Měsíční aktuality - duben 2019

  Článek

Migrace   Jemen publikován 31.5.2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

Miliony vysídlených lidí v důsledku jemenskému konfliktu

Čtyřletý konflikt v Jemenu donutil miliony lidí opustit své domovy. Některé rodiny se musely přesunout několikrát a stále žijí v zoufalých podmínkách. Více než 420 000 vysídlených lidí žije v provizorních osadách a podle OSN jejich počet stále roste. Konflikt značně poničil také ekonomiku, ceny potravin vzrostly a lidé jsou zasaženi hladomorem. Světová banka odhaduje, že chudoba se od roku 2014 zvýšila o třetinu a nyní 52 % lidí žije v chudobě. 

Více zde, zde a zde.

Inspirace

Poté, co syrský uprchlík Nawras našel bezpečí na Maltě, jeho láska ke zvířatům ho přivedla na novou životní cestu, stal se trenérem psů. Díky své práci pozná nejen spoustu psů, ale také jejich majitelů. „Díky své práci jsem si našel spoustu přátel, což mi pomohlo cítit se jako součást společnosti,“ říká Nawras.

Více zde.

Diskuzní skupina pro uprchlíky v Jordánsku ukazuje, že i muži jsou zranitelní

Většina humanitárních organizací zaměřuje svou psychosociální pomoc především na ženy a děti, ale i muži jsou zranitelní. Mnoho z nich trpí depresí, úzkostí a posttraumatickou stresovou poruchou. Poté, co si ženy stěžovaly, že jejich muži jsou neklidní a trpí depresí, the Collateral Repair Project začal každý týden pořádat setkání pro muže, kde se uprchlíci mohou smát či plakat při sdílení svých osobních příběhů. Další nevládní organizace v Jordánsku také začínají nabízet aktivity na podporu mužů.

Více zde.

V Jemenu se zvyšuje riziko nakažení cholerou

Humanitární organizace v Jemenu varují před alarmujícím nárůstem případů, kdy se jedná o podezření z nakažení cholerou. UNICEF a Světová zdravotnická organizace uvedly, že mezi lednem a 17. březnem bylo hlášeno 190 000 případů akutního průjmu a podezření na choleru, zároveň došlo k 190 úmrtím. Agentury vyjádřily obavy, že počet nakažených může s vlivem období dešťů a eskalujícího násilí nadále stoupat.

Více zde a zde.

Inspirace

Starobylé město Perast v Černé Hoře je ideálním místem pro provozování hostelu, avšak najít personál je v této oblasti stále složité. Simona Pulcinelli je manažerkou hotelu, která před dvěma lety najala dva kubánské uprchlíky. „Můžu říct, že nám pomáhají a my pomáháme zase jim.  Je to jako dobrá výměna,“ říká Pulcinelli.

Více zde.

Japonsko zaznamenalo prudký pokles žádostí o azyl

Počet žádostí o azyl podaných v Japonsku v loňském roce klesl o 47 % ve srovnání s rokem předcházejícím. Japonsko v posledních letech stabilně zaznamenávalo nárůst počtu žádostí o azyl. Nynější úbytek žádostí souvisí se zavedením přísnějších podmínek pro žadatele o azyl, tyto podmínky jsou často kritizovány ze strany advokátů, kteří hájí práva uprchlíků a organizací zabývajícími se lidskými právy.

Více zde a zde.

Turecko pracuje na integraci syrských uprchlíků

Agentura Reuters uvádí, že Turecko s podporou mezinárodních dárců připravuje cestu k integraci téměř čtyř milionů Syřanů, kteří do země vstoupili během války. Politická rétorika se před komunálními volbami v Turecku zaměřila především na navrácení Syřanů zpět do vlasti, avšak mnoho Syřanů se v zemi již usadilo a neplánují se vrátit zpět do Sýrie. Programy na pomoc uprchlíkům, z nichž mnohé jsou financovány Evropskou unií, přesouvají svou činnost ze základní humanitární pomoci na dlouhodobou podporu zaměřenou především na pomoc při přístupu na trh práce a školní docházku dětí do tureckých škol.

Více zde.

Inspirace

Veterán druhé světové války, autor a aktivista Harry Leslie Smith zemřel v listopadu 2018. Svých 95 let života věnoval cestování po celém světě a obhajobě práv uprchlíků. Jeho syn, John Smith, je nyní odhodlán pokračovat v otcově odkazu. Plánuje dokončit knihu, kterou Harry Smith začal, kniha pojednává o jeho zkušenostech s uprchlíky, a dále organizuje setkání s žadateli o azyl ve městě Tijuana, které leží na hranicích Mexika a USA.

Více zde.

AI

Nebezpečí pro Venezuelanky na útěku

Zprávy uvádějí, že uzavření mostu Simona Bolivara, ke kterému došlo minulý měsíc, nutí venezuelské uprchlíky k těžké volbě mezi překročením hranic bez jídla a zdravotní péče, nebo použít jeden z více než 200 nelegálních přechodů označovaných jako „trochas“. Dle Mezinárodního záchranného výboru jsou těhotné ženy obzvlášť zranitelné, když vyjednávají na hraničních přechodech kontrolovaných zločineckými skupinami. Některé si nemohou dovolit poplatky za využití „trochas“ a neví o tzv. humanitárním koridu,  který byl otevřen 11. března, aby umožnil těhotným ženám, starším lidem a dětem bezpečně překročit hranici.

Více zde.

Letecké útoky v provincii Idlíb si vyžádaly další oběti

Zesílené letecké útoky, ostřelování a další útoky zabily minulý měsíc 90 lidí v syrské provincii Idlíb. Zvýšené násilí má za následek dalších 86 000 vnitřně vysídlených lidí. Amnesty International uvedla, že v Idlíbu ověřila šest útoků na hustě obydlené oblasti. Útoky zasáhly nemocnici, krevní banku a další zdravotnická zařízení, školu a pekárnu.

Více zde a zde.

Inspirace

Syrský uprchlík Ahmad Abed si splnil svůj sen o otevření obchodu s oděvy. Ahmadovi ve splnění jeho snu pomohl kanadský podnikatel, který sponzoroval jeho rodinu a jejich přesun do Kanady. Jim Estill, který finančně pomohl 87 rodinám uprchlíků, přijel do Kanady, aby pomohl Ahmadovi vyjednat pronájem v obchodním domě, kde Ahmad a jeho rodina nyní prodávají ponožky a další oblečení.

Více zde.

Školní poetický klub pomáhá uprchlickým dětem objevit jejich hlas

Kate Clancy vyučuje v multikulturní škole v Oxfordu, kde je mnoho žáků ze Sýrie, Afghánistánu či Somálska. Tito žáci prožili ztrátu a trauma. Clancy ve své knize vypráví, jak mnohým žákům pomohl poetický klub, aby se vyrovnaly se svou ztrátou a naslouchaly svému vnitřnímu hlasu.

Více zde.

Inspirace

Tony Xu se přestěhoval se svou rodinou do USA, když mu bylo pět let, a viděl, jak jeho matka vede čínskou restauraci a zároveň se snaží ušetřit peníze na studia na lékařské fakultě. Tony Xu vymyslel aplikaci DoorDash, která dodává jídlo, a nyní pomáhá ostatním nováčkům v USA prostřednictvím iniciativy Kitchen without borders. Tento miniseriál upozorňuje na 10 restaurací v San Franciscu, které vlastní migranti, kteří dostávají prémiové umístění v aplikace DoorDash.

Více zde.

Fotbal pomáhá prolamovat bariéry

Nadace fotbalového klubu FC Barcelona pomáhá uprchlíkům v Libanonu svým programem FutbolNet. Trenéři jsou školeni, aby poskytli sportovní plán, který bude začleněn do místní výuky tělesné výchovy. Polovina nově přijatých trenérů je libanonská a druhá syrská, 40 % z nich tvoří ženy. Vysoký počet žen vede k tomu, že do hry bylo začleněno více dívek. Program prolamuje bariéry mezi místními a uprchlickými dětmi a mezi chlapci a dívkami.

Více zde a zde.

Úspěch integrace uprchlíků v Německu

Několik let po příchodu uprchlíků do Německa mapuje The Times, jak úspěšná je jejich integrace a jak samotní uprchlíci v Německu žijí nový život, který museli začít od nuly. Mnozí z nich postrádali vysokoškolské diplomy, zatímco ti, kteří je měli, často bojovali o uznání svého diplomu. The Times hovořil s dvěma syrskými uprchlíky, kteří se i přes určité problémy v Německu cítí jako doma.

Více zde.

Inspirace

Afghánská uprchlice Shaesta Waiz se v roce 2017 stala nejmladší ženou, která sama obletěla svět v jednomotorovém letadle. Shaesta mluvila s NBC News o její cestě a o její neziskové organizaci Dreams Soar, která upozorňuje na význam vzdělávání chlapců a dívek v oblastech vědy, technologií, inženýrství a matematiky.

Více zde.

AI

UNHCR vyzývá k řešení nebezpečí na východě Ukrajiny

UNHCR vyzývá k okamžitému řešení rizika pozemním min na východě Ukrajiny. Agentura OSN pro uprchlíky v souvislosti s Mezinárodním dnem povědomí o minách vyzývá k většímu úsilí při řešení nebezpečí pozemních min. Oblast východní Ukrajiny je jedním z nejvíce minami kontaminovaných oblastí na světě. Od roku 2014 bylo zaznamenáno více než 1000 obětí, které zemřeli v důsledku min. Kromě potřeby financovat více operací odminování je důležité vzdělávat děti a dospělé, aby nášlapné miny rozpoznali, dále je potřeba poskytnout větší podporu rodinám obětí. Na základě ukrajinského zákona mají nárok na pomoc pouze osoby mladší 18 let.

Více zde a zde.

Inspirace

Kanadská národní hokejová liga natočila krátké video o devítiletém syrském uprchlíkovi Rahaf Abdul Karimovi, který inspiruje ostatní a ukazuje, jak může být hokej přínosný v rámci adaptace na nový život v cizí zemi.

Více zde.

Nizozemské firmy vytvoří 3500 nových pracovních míst pro uprchlíky

Šestnáct nizozemských společností, včetně Shell, Philips a ING, se dohodlo na vytvoření 3500 nových pracovních míst pro uprchlíky v Nizozemsku a zahraničí během následujících dvou let. Společnosti se také dohodly na zahájení několika iniciativ zaměřených na pomoc dalším 10 000 uprchlíkům zlepšit jejich vyhlídky na získání zaměstnání nebo zahájení vlastního podnikání. 

Více zde a zde.

Inspirace

Maria del Pilar Figueroa žije v jednom v nejsložitějších míst na trase, kterou každý den překonávají tisíce Venezuelanů. Poté, co byla svědkem průvodů lidí, kteří procházeli městem, rozhodla se proměnit svůj domov v přístřeší pro uprchlíky. S pomocí svých dětí denně poskytuje jídlo a přístřeší pro 150 lidí.

Více zde.

Hotel v Peru vítá uprchlíky z Venezuely

Deutsche Welle uvádí, že pohraniční hotel v peruánském městě Tumbes vítá uprchlíky z Venezuely. Podle manažera hotelu byli Venezuelanům schopni za hotel zaplatit, avšak pro nově příchozí bylo i 9 USD za noc příliš. Agentura OSN pro uprchlíky nabídla majitelům zaplatit 75 % obvyklé ceny za pokoj, aby zachránila zranitelné Venezuelany. Hotely se dalších 25 % z obvyklé ceny vzdají.

Více zde.

Dvacet pět let od rwandské genocidy

Při výročí dvaceti pěti let od rwandské genocidy varuje šéf OSN před rostoucí xenofobií. Genocida ve Rwandě vypukla v roce 1994 a zabito bylo nejméně 800 000 lidí. Generální tajemník OSN António Guterres si tento den připomněl varováním před nebezpečím rostoucí xenofobie, rasismu a nesnášenlivosti v mnoha částech světa.

Více zde a zde.

Inspirace

Caucher Birkar je kurdský uprchlík, který přišel do Velké Británie, když mu bylo 21 let. V roce 2018 vyhrál nejprestižnější cenu matematiky na světě.

Více zde.

Násilí v regionu Diffa v Nigérii

Humanitární organizace varovaly, že se situace v jihovýchodním Nigeru zhoršuje v důsledku řady útoků, které si vyžádaly 88 obětí a 18 000 lidí bylo nuceno opustit své domovy. Lékaři bez hranic uvádí, že ozbrojenci zahájili palbu na provizorní úkryty a stany pro vnitřně vysídlené osoby.

Více zde a zde.

AI

Inspirace

Fotograf a dlouholetý spolupracovník UNHCR Giles Duley vyhrál cenu Amnesty International Media Award za svou sérii fotografií zobrazující situaci a odolnost konžských uprchlíků v Angole. Fotografická esej „Jsme tady, protože jsme silní“ byla publikována v časopise Humanity.

Více zde.

Více než 60 civilistů bylo zabito při útocích v Burkině Faso

Rostoucí útoky islamistů přinutily více než 115 000 lidí opustit své domovy. Agentura OSN pro uprchlíky uvedla, že násilí výrazně komplikuje pomoc pro vnitřně vysídlené osoby.

Více zde a zde.

Itálie odmítá přijmout 64 zachráněných uprchlíků

Italský ministr vnitra prohlásil, že loď patřící německé charitativní organizace Safe Eye, která zachránila 64 uprchlíků a migrantů z gumového člunu na pobřeží Libye, nebude moci zakotvit v Itálii.

Více zde a zde.

Inspirace

Bývalý somálský uprchlík a nejmladší primátor Sheffieldu Magid Magid příští měsíc skončí ve svojí funkci. Ve svém tweetu vyzval všechny mladé lidi, aby bojovali za lepší svět tím, že nikdy nezapomenou na „pět C“ – Compassion, Courage, Community, Cope and Change (soucit, odvahu, pospolitost, vyrovnanost a změnu).

Více zde.

Inspirace

Pracovník UNHCR Chris Reardon při své nedávné cestě do Sýrie navštívil rodné město svého přítele Hani Al Moulia. Chris se s Hanim potkal před čtyřmi lety v uprchlickém táboře v Libanonu, oba zůstali v kontaktu i poté, co se Hani přestěhoval do Kanady. Chris nyní napsal otevřený dopis, ve kterém popisuje dopad bombardování Haniho rodného domu a města, ze kterého je nyní město duchů. 

Více zde a zde.

Konflikty a sucho v Somálsku vyhání další lidi z domovů

V první čtvrtině roku 2019 uprchlo ze svých domovů více než 137 000 Somálců. Podle prohlášení norské Rady pro uprchlíky byly různé části země zasaženy různými krizemi, kdy konflikty způsobily přesuny v regionech střední a dolní oblasti Shabelle. V Somálsku je nyní vnitřně vysídleno celkem 2,6 milionu lidí.

Více zde.

Sedm kroků pro pomoc uprchlíkům, kteří podnikají

V Austrálii byla publikována zpráva, která uvádí sedm kroků, jak pomoci uprchlíkům, kteří podnikají. Její hlavní autor, Philippe Legrain, píše v The Guardianu, že pravděpodobnost, že uprchlíci začnou podnikat je téměř dvakrát větší než u Australanů, avšak jejich potenciál je ve veřejné diskusi málo podporován. Podpora podnikatelů v uprchlických zařízeních je většinou omezená pouze na Sydney a Melbourne. Zpráva odhaduje, že pokud by dalších 1000 uprchlíků začalo podnikat, tak by to mohlo přinést roční fiskální zvýšení o 71 milionů dolarů.

Více zde a zde.

Zvýšení násilí v Mali

Podle Norské rady pro uprchlíky (NRC) násilí ve střední a severní části Mali donutilo více než 87 tisíc lidí opustit své domovy. Prince K. Lumueno, vedoucí nouzového programu NRC v Mali, uvedl, že tisíce lidí, kteří potřebují pomoc, ji ještě nedostali včetně oblastí na hranici s Nigerem a Burkinou Faso. V hlavním městě Bamako pochodovalo v pátek asi 30 000 lidí, kteří protestovali proti tomu, že vláda nezastavila prudký nárůst násilí, které od začátku roku zabilo více než 400 civilistů.

Více zde a zde.

AI

Uprchlíci v Egyptě čelí stále větším ekonomickým problémům

Reuters uvádí, že uprchlíky v Egyptě tvrdě zasáhly úsporná opatření a zvyšující se náklady. Z téměř 250 000 registrovaných uprchlíků a žadatelů o azyl v Egyptě je více než polovina ze Sýrie. Agentura OSN pro uprchlíky v únoru varovala, že nedostatek finančních prostředků zanechá mnoho uprchlíků bez zásadní pomoci, kterou potřebují.

Více zde a zde.

Inspirace

Syrský uprchlík Mawaheb Seraj přijel do Srbska jako programátor se svojí kočkou Fidel, ale především s nadějí na nový život. O několik let později si našel práci ve svém oboru a potkal lásku svého života.

Více zde.

Počet Venezuelanů žádající o azyl v Evropě roste

Venezuelané byli po Syřanech druhou největší skupinou z 57 000 lidí, kteří žádají v Evropě o azyl. Téměř 4000 Venezuelanů požádalo v Evropě o azyl, to je o 51 % více než v lednu a téměř trojnásobně více než v minulém roce. Avšak i přes tento prudký nárůst žádostí bylo vydáno pouze 300 rozhodnutí. Více než 33 000 Venezuelanů stále čeká na rozhodnutí o své žádosti o azyl.

Více zde.

Inspirace

Začátkem toho roku se čtrnáctiletý Conrad z Austrálie rozhodl strávit letní prázdniny návštěvou uprchlického tábora Kakuma v Keni, kde jeho otec pracuje pro charitu Barefoot to Boots. „Očekával jsem, že každý bude smutný, ale je to právě naopak,“ popisuje ve videu.

Více zde.

Kolumbie dostane 3,1 milionu dolarů na pomoc uprchlíkům a migrantům z Venezuely

Fond zřízený Světovou bankou, OSN a Islámskou rozvojovou bankou, jehož cílem je pomoci zemím, které čelí velkému počtu příchozích uprchlíků a migrantů, oznámil, že schválil grant ve výši 3,1 milionu dolarů na pomoc Kolumbii, kde nyní žije zhruba 1,2 milionů venezuelských uprchlíků a migrantů.

Více zde.

Inspirace

Kit Harington, známý ze seriálu Hra o Trůny, byl jedním ze skupiny herců pod vedením ambasadorky dobré vůle UNHCR Cate Blanchett, kteří v roce 2016 vystoupili s básní „What they took with them“. Tato báseň autorky Jenifer Toksvig byla inspirována příběhy a svědectvími uprchlíků. 

Více zde.

Kurz pomáhá překonávat traumatické zážitky z moře

Poté, co téměř ve vodě zemřeli, se ji nyní učí milovat. Al Jazeera přináší zprávy o programu v sicilském městě Messina, kde se uprchlíci, kteří do Itálie přišli nezletilí a bez doprovodu, učí potápět, zachraňovat tonoucí a poskytovat první pomoc. Kurz s názvem „Friendly sea“ se uskutečňuje častěji v moři než v bazénu, aby uprchlíkům pomohl překonat mnohdy těžké traumatické zážitky z jejich cesty. Instruktoři kurzu se rovněž domnívají, že kurz, kde jsou uprchlíci společně s italskými dětmi, pomáhá uprchlíkům se lépe integrovat do společnosti.

Více zde.

Německo schvaluje přísnější pravidla pro neúspěšné žadatele o azyl

Německý kabinet schválil návrh zákona, jehož cílem je usnadnit deportaci neúspěšných žadatelů o azyl. „Řádný návratový zákon“ navržený ministrem vnitra Horstem Seehoferem zdvojnásobí počet detenčních zařízení pro osoby určené k vyhoštění a zruší dávky pro žadatele o azyl, kteří jsou registrováni v jiné zemi Evropské unie. Německá skupina pro práva uprchlíků, PRO ASYL, varovala, že zákon by poškodil integrační úsilí a zbavil uprchlíky jejich práv.

Více zde a zde.

AI

Inspirace

Karoxovi bylo 15 let, když uprchnul z Iráku a vydal se na nebezpečnou cestu do Evropy, která trvala dva roky. Nyní žije v zařízení pro uprchlíky v Bělehradě v Srbsku, kde pracuje v restauraci, kterou provozuje také bývalý uprchlík.

Více zde.

Pomalá cesta k rekonstrukci a obnově syrského Aleppa

Reuters uvádí zprávy z východního Aleppa, které vláda před dvěma lety znovu získala. V předměstí Kalasy jsou těla, která stále údajně leží pod hromadami sutin. Bez státních dodávek elektřiny jsou jediným zdrojem soukromé generátory provozované po přídělu motorové nafty. Nyní se opravilo vodovodní potrubí a znovu se otevřely školy, pekárny, avšak mnoho lidí je stále závislých na potravinové pomoci poskytované charitativními organizacemi v rámci Světového potravinového programu.

Více zde.

Nálada v německé společnosti se mění

Dle studie se nálada v Německu mění a Němci jsou vůči uprchlíkům negativnější. Nadace Friedricha Eberta, která zadala průzkum, uvedla, že 54,1 % respondentů vyjádřilo negativní názory na žadatele o azyl, což představuje nárůst oproti 49,5 % v roce 2016 a 44 % v roce 2014. Průzkum, který měl 1 890 účastníků, zjistil že negativní postoje vzrostly, i když počet žadatelů o azyl přicházejících do Německa klesl z téměř 746 000 v roce 2016 na 186 000 v loňském roce. Negativní postoje byly běžnější ve východním Německu.

Více zde.

Inspirace

Bangladéšské a rohingské ženy se v rámci společného kurzu učí, jak vyšívat a potisknout oblečení. Jejich výrobky jsou pak prodávány v jedné z nejznámějších bangladéšských maloobchodních prodejen. Ženy dostávají malé stipendium na šesti měsíční kurz. Díky příjmům z prodeje výrobků mohou zlepšit finanční situaci svých rodin.

Více zde.

Jsme neviditelní

Postižená syrská žena na debatě s OSN prohlásila: „Jsme neviditelní.“ Nujeen Mustafa, která žije s dětskou mozkovou obrnou a používá invalidní vozík, ve středu vyzvala členy Rady bezpečnosti OSN, aby učinili více pro řešení bezpečnosti lidí se zdravotním postižením žijících v oblastech konfliktu. Dodala, že tisíce Syřanů se zdravotním postižením se snaží přežít pouze s omezeným nebo žádným přístupem k základním službám. „Chápu, že v tomto konfliktu existuje mnoho konkurenčních priorit, ale musíte se zabývat potřebami osob se zdravotním postižením, zejména žen,“ řekla Radě. "Toto je naše právo."

Více zde a zde.

Inspirace

„Kde je můj domov?“ To je otázka, kterou si klade mnoho uprchlíků a najít na ni odpověď bývá mnohdy obtížné. V tomto videu mluví uprchlíci žijící v Irsku o své identitě jako irské a íránské, maďarské nebo konžské.

Více zde.

Omezování podpory pro uprchlíky v Austrálii

Vládní rozhodnutí z června loňského roku o snížení počtu žadatelů o azyl, kteří mají nárok na podporu, vedlo podle nové zprávy Asylum Seeker Resource Centre k nárůstu poptávky po nouzovém bydlení a potravinových bankách. Zpráva uvedla, že centrum bylo zaplaveno žádostmi o pomoc s bydlením a nemohlo uspokojit poptávku. Ti, kteří ztratili přístup k podpoře, získali právo pracovat, ale kritici tvrdí, že mnoho z nich není připraveno pracovat kvůli jazykovým bariérám a nedostatku pracovních zkušeností.

Více zde.

Inspirace

Díky velkorysosti místního farmáře v Ugandě a výuky pěstování rýže je jihosúdánská královna Chandia schopna pěstovat dostatek potravin pro 22 dětských uprchlíků, kteří jsou v její péči.

Více zde.

Více než tisíc uprchlíků je na Srí Lance pod policejní ochranou

The Irish Times informuje o více než tisíci uprchlících, kteří jsou nyní pod policejní ochranou v mešitách a dalších zařízení, a to kvůli davovému násilí, které se strhlo po velikonočních útocích.  Aktivisté za lidská práva uvedli, že od velikonočních útoků dochází k „nepřetržitým“ útokům a pronásledování uprchlíků a migrantů. Premiér Srí Lanky, Ranil Wickremesinghe, řekl, že úřady pracují na zajištění jejich bezpečnosti.

Více zde.

Syrští uprchlíci na tureckých farmách

Syrští uprchlíci pracující na tureckých ořechových farmách jsou odměňováni pouze nízkou mzdou. 70 % světové produkce lískových oříšků pochází z tisíců malých farem na severním pobřeží Turecka, kde se zvyšuje počet sezónních pracovníků, kterými jsou často Syřané. New York Times uvádí, že pouze malé procento z nich má povolení k práci, což znamená, že jim často chybí právní ochrana a mnohdy bývají vykořisťováni. Zprostředkovatelé často lžou o mzdách, které jsou obvykle vypláceny pouze na konci sklizně nebo mnohdy dokonce ukradeny. Samotná práce je náročná, protože se jedná o strmý terén a mnoho uprchlíků je nuceno brát do této práce i své děti.

Více zde.

Inspirace

Peter Fonagy byl problémový uprchlík se sebevražednými sklony, avšak jednoho dne ho jeho soused poprosil o pomoc pro rodiny s dětmi, která je poskytována díky Anna Freud National Centre for Children and Families. O padesát let později je Peter Fonagy generálním ředitelem centra a dětským psychologem. Peter Fonagy mluvil s The Guardian o své životné cestě.

Více zde.

Aktuální petice

  Jemen

Jemen: Propusťte zadržované lidskoprávní aktivisty a humanitární pracovníky

V květnu 2023 vtrhly ozbrojené síly Hútiů na akci pořádanou náboženskou menšinou baháistů a zadržely sedmnáct lidí. Šest z nich stále zůstává ve vězení, kde jim hrozí mučení. Amnesty vyzývá k jejich okamžitému propuštění, protože jsou zadržováni výhradně za pokojné uplatňování svých lidských práv.

 

Aktuální počet podpisů: 1496 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...