Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

Živý řetěz lidí povede z Malostranského náměstí, přes Nerudovu ulici až k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Lidé, kteří řetěz utvoří, budou držet fotografie těch, kteří přišli v Číně o život. Zemřeli, protože se odmítli vzdát svých hodnot a přesvědčení.

Delegáti akce, kteří symbolicky vyjdou od Senátu PČR, zároveň doručí usnesení Senátu a výsledky „Londýnského tribunálu“ do Kanceláře prezidenta republiky. Více informací v události akce na Facebooku.

Pozadí

Akce se koná u příležitosti tragického 20. výročí pronásledování meditační praxe Falun Gong v Číně. Příznivci hnutí Falun Gong (duchovní učení založené na tradičním čínském dýchání a meditačních cvičeních) jsou vládnoucí mocí tvrdě pronásledováni již řadu let. Před nedávnem jsme informovali o zmizení předního obránce lidských práv a právníka Kao Č’-šenga. Ten je jedním z nejrespektovanějších advokátů pro lidská práva v Číně. Ministerstvo spravedlnosti ho v roce 2001 jmenovalo „jedním z deseti nejlepších právníků v zemi“. Obhajoval oběti v mimořádných a politicky kontroverzních kauzách porušování lidských práv, kterého se dopustila policie nebo jiné vládní složky. V říjnu 2005 zaslal čínskému prezidentovi sérii tří dopisů, v nichž ho vyzval k zastavení mučení zadržovaných příznivců hnutí Falun Gong a zastavení pronásledování křesťanských komunit i prodemokratických aktivistů. 13. srpna 2017 ho po několikáté zatkla policie a od té doby je vězněn na neznámém místě. Amnesty se obává, že mu ve vězení hrozí mučení a vyzývá veřejnost k podpisu výzvy za jeho propuštění.

Related stories

2.7.2020

Hongkong volá o pomoc. Prošel zákon omezující svobodu, tisíce protestujících chtějí nezávislost

Schválením kontroverzního zákona o národní bezpečnosti dochází v Hongkongu k dalšímu omezování svobody a potlačování základních práv lidí.

20.2.2020

Teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové trest!

5. února 2020 jsme se dověděli, že teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové a její matce Monrieh Arabshahiové trest odnětí svobody na devět let a sedm měsíců.

10.12.2019

Aun Schan Su Ťij předvolána před Mezinárodní soudní dvůr

14.8.2019

Seznam Zprávy: Čína stupňuje tlak na Hongkong, na hranicích mobilizuje armádu. Provoz letiště druhý den stojí