© Amnesty International

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

  Článek

Násilná vystěhování   Izrael publikován 23.7.2019

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

© Amnesty International

V reakci na zprávy, že izraelské síly provádějí demolice až 16 činžovních domů ve čtvrti Wadi al-Hummus ve vesnici Sur Baher na okupovaném Západním břehu, Saleh Higazi, náměstek ředitele Amnesty pro Střední východ a severní Afriku říká: „Tyto demolice jsou zjevným porušením mezinárodního práva. Zároveň jsou ale součástí systematické praxe izraelských úřadů, které se na okupovaných územích snaží Palestince násilně vysídlovat. Takováto politika představuje válečné zločiny."

Izrael se pokouší demolice ospravedlňovat poukazem na bezpečnost a tvrdí, že domy jsou příliš blízko zdi/plotu, což nemá opodstatnění.

Pravda je taková, že izraelské úřady po desetiletí ve jménu bezpečnosti schvalují svévolná a nepřiměřená opatření, aby rozšířily svou kontrolu nad palestinským územím, aby vytlačily Palestince a celé jejich komunity z oblastí, které považují za strategické a nezákonně zbouraly desítky tisíc domů.

„Izrael musí okamžitě ukončit krutou a diskriminační politiku demolic domů a násilného vysídlování. Místo bourání domů Palestinců musí Izrael demontovat části zdi, kterou postavil na okupovaném palestinském území, včetně jejích částí v Sur Baher, které jsou v rozporu s mezinárodním právem.“

Saleh Higazi, náměstek ředitele Amnesty pro Střední východ a severní Afriku

 

"Ostatní státy jsou zodpovědné za vyvíjení tlaku na izraelské úřady, aby dodržovaly své povinnosti v rámci mezinárodního humanitárního práva a zajistily tak ochranu okupovaného palestinského obyvatelstva", dodává.

Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Izrael za posledních 10 let zboural více než 1100 staveb v okupovaném Východním Jeruzalémě, vysídlil více než 2 000 lidí a zasáhl tak do života více než 6 000 lidí. Od 2. ledna 2019 do 17. července 2019 Izrael zbořil 126 staveb ve Východním Jeruzalémě, kde vysídlil 203 lidí a zasáhl tak do života 1036 lidem. Protiprávní přesun civilního obyvatelstva (okupační mocnosti) na okupované území je porušením Čtvrté Ženevské úmluvu a podle Římského statutu Mezinárodního trestního soudu představuje válečný zločin.

Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 153 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...