© Amnesty International

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

  Článek

LGBTI LGBTI   Česká republika publikován 6.8.2019

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

  

Amnesty jako každý rok podpoří festival Prague Pride. Páteční Živá knihovna umožní lidem potkat se se zástupci menšin a vyslechnout jejich životní příběhy. „Živou knihou“ se tak v pátek stane například asexuálka, Rom, bezdomovec, autistka či gay. V sobotním průvodu pak letos uspořádáme veselku pro všechny – heterosexuály, lesby a gaye. Amnesty chce tímto symbolickým gestem podpořit manželství pro všechny osoby bez rozdílu.

  

Páteční Živá knihovna

Také letos umožníme české veřejnosti setkání s lidmi, se kterými by se nejspíš v běžném životě nesetkali. V menších skupinkách bude možné slyšet osudy lidí z řad českých menšin a případně se zeptat na cokoliv, co bude účastníky zajímat. Akce proběhne v pátek 9. srpna od 17.00 do 20.00 v cípu Střeleckého ostrova (směr Karlův most). Vstup zdarma. FB událost akce

Více o projektu Živá knihovna

  

Sobotní průvod

Gayové a lesby jsou v mnoha zemích stále pronásledováni a diskriminováni. V dnešní době na světě stále existují místa, kde jim hrozí trest smrti ukamenováním nebo vězení. V České republice jim naštěstí nic takového nehrozí, ale ani zde nemají homosexuální páry stejná práva jako páry heterosexuální. Rovné postavení by zajistila možnost všech párů vstupovat do manželství bez ohledu na jejich sexuální orientaci. Proto bude naším letošním tématem svatba. Chceme upozornit na to, že registrované partnerství, které je alternativou manželství, nabízí jen omezená práva a ve výsledku tak znamená diskriminaci stejnopohlavních párů. Jedná se třeba o oblasti rodinného práva, sociálního zabezpečení či nakládání s majetkem.

„Vyzýváme účastníky letošního průvodu, aby se k nám přidali a oblékli se do šatů, lodiček, sak, motýlků, kravat a spolu s námi uspořádali jednu velkou svatbu pro všechny. Nejen pro heterosexuály. Nejen pro gaye a lesby. Ale úplně pro všechny. Protože stejně jako láska - i manželství patří všem.“

Žaneta Sladká, Amnesty ČR

  

Závěr průvodu se uskuteční na Letné, kde bude mít veřejnost možnost podpořit naše lidskoprávní témata prostřednictvím fotokoutku a petice.

FB událost akce

  

Nemůžete letos na Prague Pride dorazit, ale chcete naší práci podpořit? Můžete nám pomoci symbolickým "svatebním darem". Tímto darem podpoříte lidskoprávní akce hnutí Amnesty.

  

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...