Turecko: Masová cenzura médií je dalším útokem na svobodu slova

Ankarský soud zakázal bez udání důvodu více než 100 webových stránek zpravodajských serverů. Turecko pod vládou prezidenta Erdogana tak i nadále vede bezohlednou bitvu proti svobodným a nezávislým médiím.

Milena Buyum, aktivistka Amnesty, se vyjádřila k rozhodnutí ankarského soudu zablokovat 136 webových stránek včetně nezávislého zpravodajského webu Bianet.org: „Toto skandální rozhodnutí je nejčerstvějším přímým útokem na právo svobody projevu v Turecku a signalizuje zesílení již existující cenzury.“

„Soud v Ankaře zablokoval více než 100 webových stránek bez udání jakéhokoliv důvodu. Na seznamu je i nezávislý zpravodajský server Bianet, který byl jedním z posledních portálů informujících o omezování svobody slova v Turecku.“

Milena Buyum, aktivistka Amnesty

„Toto rozhodnutí by mělo být zrušeno. Je též nutné, aby turecké úřady přestaly útočit na nezávislá média, kterých v zemi rapidně ubývá", dodává aktivistka.

Pozadí událostí

Některé z webových adres uvedených v rozhodnutí jsou již zablokovány, například geziyisavunuyoruz.org, která informovala o soudním řízení po událostech v Gezi Parku, které začalo dne 24. června 2019. Bianet.org je jedním z posledních zpravodajských kanálů v Turecku, který podává zprávy o porušování lidských práv. Rozhodnutí přijaté 16. července blokuje přístup na celou webovou stránku. Server Bianet.org sdělil Amnesty, že se chystá odvolat. Rozhodnutí soudu je založeno na zákonu o regulaci publikací na internetu a potlačování trestných činů spáchaných prostřednictvím takové publikace (obecně známý jako internetový zákon Turecka - zákon č. 5651). Soud se odkazuje na článek 8/A, který umožňuje blokování webových stránek z důvodu ochrany práva na život, bezpečnost osob a majetku, národní bezpečnosti, veřejného pořádku, předcházení trestným činům nebo ochrany obecného zdraví na žádost příslušných ministerstev nebo prezidenta. Rozhodnutí však neposkytuje žádné zdůvodnění toho, proč vybrané weby spadají pod tato ustanovení.

Related stories

4.10.2019

Rusko: Svévolné blokování zpravodajské agentury Fergana je cynický útok na svobodu médií

Regulátor zablokoval další nezávislý online server.

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui

3.1.2019

Saúdská Arábie: Cenzura Netflixu je posledním důkazem tvrdých zásahů do svobody projevu

Netflix odstranil epizodu z komediální show v Saúdské Arábii poté, co si úředníci království stěžovali, že tím došlo k porušení zákonů o počítačové kriminalitě.

11.1.2019

Trest potvrzen odvolacím soudem

V pátek 11. ledna byl dle informací z médií odvolacím soudem potvrzen rozsudek 7 let vězení pro oba novináře. Podepisujte dál petici! Zjišťujeme podrobnosti.