© Amnesty International

Rusko: Svévolné blokování zpravodajské agentury Fergana je cynický útok na svobodu médií

  Článek

Regulátor zablokoval další nezávislý online server.

© Amnesty International

V reakci na zprávu, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor zablokoval web tiskové agentury Ferganová, řekla ředitelka Amnesty Rusko Natalia Zviagina: 

„Blokování zpravodajské stránky Fergana je dalším svévolným a cynickým útokem na svobodu projevu v Rusku. Ruské orgány v roce 2012 změnily zákon tak, aby umožňoval svévolné blokování online médií. V tomto případě však dalece překročily svá vlastní nelegitimní pravidla blokováním agentury Fergana bez jakéhokoliv odůvodnění. 

Je možné, že úřady věřily, že by mohly agenturu Fergana umlčet, aniž by si toho někdo všiml, ale zmýlily se. Nezávislé  sdělovací prostředky, jako je Fergana, jsou v Rusku vzácné, ale k zlosti  úřadů,  mají v Rusku i mimo něj věrné publikum. Zbabělé rozhodnutí blokovat agenturu Fergana musí být okamžitě zrušeno.“ 

Pozadí 

Podle Federálního zákona „O informacích“ má  Roskomnadzor pravomoc zablokovat přístup na internetové stránky, ale ten samý zákon uvádí, že postupu blokování by mělo předcházet varování poskytovateli, a že vlastníkovi stránky by měl být poskytnut dostatek času řešit hlášené přestupky zákona. Webová stránka může být blokována pouze v případě, že poskytovatel nebo vlastník stránky odmítne nebo neodstraní nebo neomezí přístup k obsahu označenému jako nezákonný. 

Redakční rada agentury  Fergana neobdržela žádné varování a říká, že nedostala žádné indicie o tom, které informace zveřejněné na stránce  úřady považovaly za porušení zákona. 

Roskomnadzor přidal stránku zpravodajské agentury Fergana do registru blokovaných webů pozdě večer 1. října. Poskytovatelé internetu začali okamžitě omezovat na web přístup. Kompletně zablokovaná v rámci Ruska byla už ráno 2. října.

 

Tisková agentura Fergana vznikla v roce 1998 a je jedním z předních nezávislých sdělovacích prostředků, které informují o událostech ve střední Asii. Přestože byla v minulosti opakovaně blokována ve všech pěti středoasijských státech, je v současnosti volně přístupná v celém regionu s výjimkou Turkmenistánu.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2194 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...