MIGRAČNÍ AKTUALITY - LISTOPAD 2019

  Článek

Migrace publikován 28.11.2019

Novinky z migrace

Kurdský psycholog bojuje za lepší duševní zdraví v iráckém Dohuku V Dohuku, hlavním městě stejnojmenné provincie v iráckém Kurdistánu, se v uprchlických táborech momentálně nachází na čtvrt milionu vysídlených lidí. Pobývá zde mnoho žen a dětí z řad jezídských uprchlíků, které Islámský stát několik let držel v zajetí a mučil. Po tom, čím si prošli, akutně potřebují psychologickou pomoc. V Iráku je však péče o duševní zdraví téměř nedostupná. To se snaží změnit Jan Kizilhan, kurdský psycholog z Německa. Před dvěma lety sem přišel s novým psychoterapeutickým programem, v jehož rámci školí začínající terapeuty, kteří poté uprchlíkům mohou poskytnout potřebnou péči. 

Více v dlouhém čtení od New York Times


 

Cesta za prací se pro Etiopany na jemenském pobřeží mění v teror Etiopané vydávající se za prací do Saúdské Arábie přes jemenské pobřežní město Ras al-Ara zde mnohdy končí ve spárech obchodníků s lidmi. Ti je poté, co se v Jemenu vylodí, unesou na ohrazená místa v poušti, kde je následně mučí, znásilňují a nechávají hladovět, dokud jejich rodina nezaplatí požadované výkupné.

Na jejich svědectví pro reportéry agentury AP se podívejte zde

Od začátku války v Jižním Súdánu v prosinci 2013 zde bylo zabito nejméně 15 humanitárních pracovníků, většina z nich místních.

Více zde


 

Členové posádky lodi Ocean Viking zachraňují životy uprchlíků ve Středozemním moři Al Jazeera představuje pracovníky Ocean Viking, jedné ze záchranných lodí, které operují v centrálním Středomoří a poskytuje pomocnou ruku uprchlíkům a migrantům. Jejich zachránci pocházejí z více než dvanácti států, někteří z nich si v minulosti prošli stejnými úskalími, když se jako migranti snažili dostat do Evropy, jiní pomáhají z čistě humanitárních důvodů.

Na jejich medailonky se podívejte zde

Žádostí o azyl v EU bylo v tomto roce dosud podáno 515 000 V prvních devíti měsících roku 2019 požádalo o azyl ve členských státech Evropské unie zatím kolem 515 000 lidí, nejvíce ze Sýrie, Afghánistánu a Venezuely. Zhruba jedna ze tří žádostí byla úspěšná. Dle Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO) čelí největšímu náporu Malta a Kypr.

Více zde


 

Z letiště v jemenské metropoli mohou znovu létat letadla  Humanitární organizace uvítaly krok koalice vedené Saudy znovu otevřít některé lety z letiště v jemenském hlavním městě San’á. Kvůli restrikcím na vzdušný prostor byla podle odhadů OSN z roku 2017 zdravotní péče odepřena až 20 000 lidem. Doposud byla plně funkční méně než polovina zdravotnických zařízení v zemi a zásoba léků byla nedostačná. Tato změna tak může v budoucnu zachránit životy mnoha Jemenců a přinést léky a potraviny do válkou zasažených oblastí. Organizace zároveň vyzívají, aby se povolily i komerční lety, díky čemuž by do země mohla proudit humanitární pomoc ve formě léků, potravin a zboží.

Více zde


 

Uprchlíci, co pečují o italské vinařské dědictví  V Itálii se i přes rostoucí odpor a negativní rétoriku namířenou proti uprchlíkům najdou lidé, kterým jejich přítomnost v zemi přijde vhod. Jak farmáři stárnou a jejich potomci dávají přednost stěhování do měst místo převzetí rodinného řemesla, pracovní síla je přesně to, co zoufale potřebují. Ve vinných oblastech jako Piemont nově příchozí pečují o italské kulinářské a zemědělské dědictví. Na vinicích se také učí, jak farmařit organicky a zároveň mít hojnou úrodu. Jiný podobný neziskový projekt zas učí uprchlíky včelařství.

Jejich příběh k přečtení zde


 

Chuť domova Mohammedova restaurace byla v důsledku nedávné turecké ofenzívy v severovýchodní Sýrii zničena. Nyní ostatním Syřanům, kteří byli stejně jako on nuceni prchnout do severního Iráku, nabízí chuť domova prostřednictvím falafelu na svém stánku v uprchlickém táboře Bardarash.


 

Řecká vláda oznámila plány s přeplněnými přijímacími centry na  ostrovech Zástupci řecké vlády představili svůj plán zřídit pět uzavřených předodjezdových zařízení pro žadatele o azyl na ostrovech Kos, Chios, Samos, Lesbos a Leros. Do provozu mají být uvedena v červenci 2020. Podle mluvčí vlády bude každé takové zařízení schopné ubytovat na 5 000 lidí a nahradí tak stávající přeplněná přijímací centra, která byla v poslední době kvůli katastrofálním podmínkám, které tam panují, pod palbou kritiky ze strany humanitárních organizací a lidskoprávních skupin. Aktuálně zde totiž čeká na povolení k pobytu více než 36 000 uprchlíků a migrantů.  Vláda zároveň oznámila, že chce do konce roku přesunout na pevninu až 20 000 z nich a proces vyřizování azylu má v úmyslu zrychlit tak, že přijme 500 nových pracovníků.

Více informací


 

Mezinárodní den za vymýcení násilí na ženách Na 25. listopad připadá Mezinárodní den za vymýcení násilí páchaného na ženách. Fyzickým nebo sexuálním útokům je za svůj život vystavena třetina žen. Ty, které nedobrovolně opouštějí své domovy jako uprchlice, jsou výjimečně zranitelné a často vystaveny násilí.

Více zde

 

Dětští žadatelé o azyl na maďarské hranici Ve dvou tranzitních zónách na maďarských hranicích se momentálně nachází přibližně 180 dětských žadatelů o azyl. Od března 2017 u nich bylo zadrženo více než 1 700 dětí, často na více než jeden rok.

Jeden z takových příběhů zaznamenala stanice BBC

 

Horká linka jako záchrana pro zbloudilé běžence v saharské poušti Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) odhaduje, že mezi lety 2014 až 2018 v saharské poušti zmizelo až 30 000 lidí, když se snažili dostat z Nigeru do Libye. Před dvěma lety založená horká linka nazvaná Alarm Phone Sahara se tomu snaží předcházet. V případě nouze se na ní ztracení migranti a uprchlíci mohou obrátit a poté, co je organizace lokalizuje, kontaktuje nejbližší možnou pomoc v poušti. APS ohledně této migrační trasy také poskytuje potřebné informace a obeznamuje migranty s riziky, na která mohou na cestě narazit.

Více o APS podívejte zde

 

Rohingský uprchlík pomáhá rodinám se znovu shledat Rohingský uprchlík Kamal Hussein byl v dětství odloučen od svých rodičů na jeden dlouhý rok. Poté, co byly tisíce rodin v roce 2017 nuceny prchnout z Myanmaru do sousedního Bangladéše, se rozhodl, že nedopustí, aby se ostatním dětem stalo to stejné, co jemu. Proto jim pomáhá hledat po cestě ztracené rodiče. Za pomoci mikrofonu začal z budky v srdci uprchlického tábora Kutupalong do rozhlasu vyhlašovat jména odloučených dětí a jejich popis, aby se znovu shledaly se svými rodiči. O těchto jeho záslužných činech nyní pojednává krátký dokument s názvem Lost and Found.

Upoutávka zde

 

Počet Venezuelských uprchlíků je již 4,6 milionu Počet Venezuelanů, kteří opustili svou zemi, dosáhl na začátku listopadu 4,6 milionu. Téměř 80 procent z nich hostí latinskoamerické a karibské státy.

Více zde 

 

 

Zdroj: UNHCR

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...