Filmaři hrozí další dva roky vězení

Min Tchin Ko Ko Ďi se odovlal proti rozsudku. Odvolání bylo zamítnuto a filmař čelí dalšímu trestu

Filmař Min Tchin Ko Ko Ďi byl podle paragrafu 505(a) Myanmarského trestního zákoníku a odsouzen k jednomu roku vězení za zveřejnění několika příspěvků na Facebooku, ve kterých kritizoval myanmarskou armádu. Jeho odvolání proti rozhodnutí soudu bylo zamítnuto a filmař navíc čelí až dvěma dalším rokům ve vězení, v souvislosti s jiným obviněním. Amnesty považuje Min Tchin Ko Ko Ďiho za vězně svědomí, měl být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn.

Related stories

24.6.2020

Aktivistky jsou nespravedlivě ve vězení už dva roky!

Amnesty International vyzývá krále Salmana bin Abdulazize ze Saúdské Arábie k propuštění žen, které kvůli nenásilným lidskoprávním aktivitám zůstávají už dva roky ve vězení.

25.2.2020

Myanmarský filmař je na svobodě!

Režisér a dokumentarista Min Tchin Ko Ko Ďi byl 21.2. 2020, dva měsíce před oficiálním vypršením trestu, propuštěn na svobodu. Ještě v listopadu mu přitom hrozily další dva roky vězení.

30.4.2019

Filmaři z celého světa žádají propuštění myanmarského režiséra

Přes 450 filmařů z celého světa podepsalo otevřený dopis, v němž barmskou vládu vyzývá k okamžitému propuštění režiséra a dokumentaristy Min Tchin Ko Ko Ďiho z vězení.

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.