© Amnesty International

Rusko: prominentní investigativní novinářka a právnička napadené během návštěvy v Čečensku

  Článek

LGBTI Diskriminace   Rusko publikován 10.2.2020

V Grozném 6. února napadli dvě lidskoprávní aktivistky. Jednou z nich je novinářka Jelena Milašinová.

Jelena Milašinová

Denis Krivošev, zástupce ředitele Amnesty pro východní Evropu a střední Asii, k incidentu prohlásil: 

„Tento bezostyšný útok je otřesný. Minulý rok čečenský vůdce  Ramzan Kadyrov, jmenovaný Kremlem, otevřeně varoval, že znemožní obhájcům lidských práv návštěvu Čečenska a vyhrožoval jim násilím. Nyní k takovému násilí dochází. 

Toto je nejnovější v řadě bezprecedentních útoků na hlasité kritiky v Čečensku a je to přímý důsledek takových hrozeb spojený s úplnou beztrestností pachatelů mimosoudních poprav, vynucených zmizení a mučení kritiků Kadyrova. 

Pouze účinné vyšetřování tohoto a všech minulých útoků může ukončit bezprávnost, která v současné době vládne v Čečensku. Protože na místní úrovni existuje jen malá naděje na účinné vyšetřování, musí zakročit federální ruské úřady, které však  doposud jasně indikovaly, že to vůbec nemají v úmyslu,“ uzavřel. 

Pozadí 

Jelena Milašinová, která před dvěma lety poprvé pronikla do příběhu únosů, mučení a zabíjení homosexuálů v Čečensku a zveřejnila ho a lidskoprávní právnička Marina Dubrovinová, byly večer 6. února napadeny davem ve foyer hotelu Continent. Útočníci ženy fackovali a bili pěstmi, jejich reakce natáčeli na kameru. Pak jeden muž oznámil, že odcházejí a útočníci bez jakýchkoli překážek opustili hotel. 

Marina Dubrovinová  přijela do Grozného, aby zastupovala, jako právní poradce, zájmy Islama Nukhanova, bloggera, který pořídil video o drahých nemovitostech, údajně patřících rodinám spojeným s vedením Čečenska. Poté, co publikoval video na YouTube, byl Nukhanov zadržen a později obviněn z ilegálního držení zbraní. To on popírá. Jelena Milašinová plánovala zúčastnit se Nukhanovova soudního procesu jako novinářka.

 

Aktuální petice

  Rusko

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 2454 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...