© Forensic Architecture

Spojené státy americké: Skandální zamítnutí víz pro ředitele agentury Forensic Architecture

  Článek

Diskriminace   Spojené státy publikován 24.2.2020

Vláda USA by měla zrušit rozhodnutí odebrání víz renomovanému vyšetřovateli v oblasti lidských práv Eyalovi Weizmanovi.

Eyal Weizman

© Justin Tallis / AFP via Getty Images

Amnesty odsuzuje rozhodnutí USA o odnětí Weizmanových víz a vyslovila vážné znepokojení nad praktikami zamítání víz na základě bezpečnostních algoritmů.

„Zabránění Eylovi Weizmanovi ve vstupu do Spojených států je vážným zásahem do snah vyšetřování porušování lidských práv“ uvedla Margaret Huangová, výkonná ředitelka Amnesty International USA.

„Bylo by nesmyslné předpokládat, že Eyal Weizman může být bezpečnostní hrozbou a tenhle zákaz je pro Spojené státy zahanbující.“

Eyal Weizman, ředitel investigativní agentury Forensic Architecture se sídlem v Londýně, měl letět do Miami kvůli první výstavě této organizace v Spojených státech, která měla být zahájena 20. února v Dade’s College muzeu umění a designu v Miami (MOAD). Dva dny před odletem byl americkou ambasádou informován, že jeho víza byla zamítnuta.

Na americké ambasádě, kterou Eyal Weizman navštívil kvůli obnovení vízové žádosti, mu oznámili, že jeho povolení k vycestování bylo zamítnuto, protože ho „algoritmus“ identifikoval jako potenciální bezpečnostní hrozbu.  

„Dovolávání se výsledků tohoto algoritmu nemůže zamaskovat nelegitimnost rozhodnutí o odmítnutí víz a ve skutečnosti to zvyšuje obavy o tom, jak bylo tohoto výsledku dosáhnuto“, upozornila Margaret Huangová a dodala: „Tohle ideologické odmítnutí skrz algoritmus je znepokojivý indikátor zaujatosti a iracionality v tomhle hi-tech bezpečnostním státu.“

Problémy spojené s diskriminačním, netransparentním a neodůvodnitelným rozhodováním na základě algoritmu jsou dnes dobře známé. Algoritmy, které byly navrženy k předvídání takzvané bezpečnostní hrozby, by ve skutečnosti mohly být využívány na svévolné poukazování na určité skupiny lidí, jako jsou i vyšetřovatelé v oblasti lidských práv, odvolávajíc se na objektivitu a přesnost. Je proto znepokojivé zjišťovat, že tyto algoritmy mají silný negativní vliv na práva na svobodu slova nebo názoru a můžou vytvářet asociace bez lidského dohledu nebo možnosti toto rozhodnutí zvrátit.

Jak je popsáno níž, Eyal Weizman a agentura Forensic Architecture mají velké zásluhy na dokumentaci vážných porušení lidských práv představiteli vlády USA, což vzbuzuje obavy, že rozhodnutí zabránit vstupu na území je ovlivněno politickými zájmy.

Zamítnutí vstupu na území v důsledku ideologie má v Spojených státech dlouhou historii a v průběhu desetiletí bylo využíváno jako politický nástroj sloužící k zamezení průniku disidentských názorů k americké populaci. Zejména během studené války vláda Spojených států odmítla udělit víza světově známým intelektuálům, spisovatelům a umělcům, kteří by podle ní mohli podporovat komunismus, nebo jiné, „podvratné“ názorové proudy.

Forensic Architecture, organizace Eyala Weizmana, využívá prostorovou analýzu, digitální forenzní výzkum a další pokrokové metody k dokumentaci a odhalování porušování lidských práv. Její výzkum zaměřený na oběti státem podporovaného násilí je rozsáhlý a efektivní. Mezi její projekty patří i vyšetřování izraelských válečných zločinů v okupované Palestině, útoků amerických dronů v Pákistánu nebo policejní násilí a zabíjení v americkém Chicagu.

Organizace právě oznámila nové vyšetřování v detenčním centru Homestead na Floridě, kde byli dětští migranti podle svědectví aktivistů drženi a seskupováni v „tvrdých a nelidských podmínkách“.

Forensic Architeture, která často spolupracuje i s Amnesty International, byla založena v roce 2010 a sídlí v Goldsmiths na University of London.

„Tohle je drsný příklad toho, jak neustále se rozšiřující síť sledování spolu s pokročilou analýzou dat a skrytým rozhodováním na základě algoritmů podporuje nekontrolovatelnou sílu státu“, uzavřela Margaret Huangová.

 

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...