Amnesty International k případu indického znásilnění: trest smrti není řešení

  Článek

Moje tělo moje práva publikován 4.1.2013

Případ znásilnění 23leté dívky v Indii upozornil na realitu, které musí čelit miliony Indek každý den. Přečtěte si rozhovor s ředitelem AI Indie.

Demonstrace prosti násilí na ženách, Dillí, prosinec 2012
Tragický případ mladé studentky brutálně znásilněné 16. prosince otřásl celým světem. Teď požadují miliony lidí trest smrti pro ty, kteří jsou z činu obžalováni.

Amnesty International upozorňuje, že ačkoli se jedná o hrůzný zločin, nemělo by se k trestu smrti přistoupit. Podle AI je trest smrti nanejvýše krutý trest, který porušuje právo na život. Jeho nařízení v tomto případě by přineslo jen pokračování bludného kruhu násilí proti ženám, které v Indii panuje.

Ananth Guruswamy
Ananth Guruswamy
Rozhovor s Ananthem Guruswamym, ředitelem indické pobočky Amnesty International, který poskytl exkluzivně pro CNN, můžete číst na http://edition.cnn.com/2013/01/03/opinion/india-rape-amnesty/index.html

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...