Sýrie: slibuje reformy, ale zabíjení demonstrantů neustává

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 24.4.2011

Prezident Sýrie musí potvrdit své závazky k reformám okamžitou a konkrétní akcí, aby tak zabránil další vlně zabíjení ze strany státních bezpečnostních sil, sdělila dnes Amnesty International.

„Vítáme zprávy o tom, že vláda po 48 letech souhlasila s odvoláním výjimečného stavu a zrušila Nejvyšší státní bezpečnostní soud známý nespravedlivými procesy“, řekl Malcolm Smart, ředitel Amnesty International pro Blízký Východ a severní Afriku.

„To byly dva hlavní požadavky tisíců většinou poklidně protestujících demonstrantů, kteří čelili kulkám ozbrojenců na ulicích Sýrie“.

Podle zpráv zemřelo v posledních dnech 26 demonstrantů, celkový počet zabitých při protestech se tak za poslední měsíc vyšplhal již na 220 obětí. V neděli zabily bezpečnostní síly 17 demonstrantů v Homsua tři truchlící na pohřbu poblíž Talbisahu. V pondělí pak bylo zabito 5 demonstrantů v Latakii.

Kmenový vůdce Muhammad al-‘Aliwi zemřel také v pondělí v policejní cele, pravděpodobně následkem mučení.

„Ústupků vlády bylo dosaženo za velmi vysokou cenu, za cenu lidských životů“, řekl Malcolm Smart. „Už nesmí docházet k takovým jatkám. Syrský prezident musí přistoupit k rázné akci - zastavit krveprolití páchané jeho bezpečnostními silami a zajistit tresty pro viníky“.

„Prezident Bašár Asad měl kromě zrušení výjimečného stavu okamžitě zahájit nezávislé vyšetřování nezákonných vražd a dalších zločinů páchaných jeho silami a kompenzovat postižené.“

Syrské ministerstvo vnitra v pondělí obvinilo z nedávných události „ozbrojené povstání skupin patřících k Salafistickým organizacím“.

„Zní to jako alibistický pokus vysvětlit nebo dokonce omluvit zabíjení umírněných demonstrantů nebo truchlících,“ říká Malcolm Smart. Amnesty International zatím nenašla žádný důkaz podporující tvrzení ministerstva, vi však, že protesty na národní úrovni byly z drtivé části poklidné. Organizace bude věnovat situaci zvýšenou pozornost do té doby, než budou zvěřejněny podrobnosti o zrušení výjimečného stavu a další reformní zákony.

Česká sekce Amnesty International vás zve na demonstraci na podporu Sýrie, která se bude konat ve středu 27. 4. v 18 hodin na Václavském náměstí. Akci pořádají Syřané žijící v Praze.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1134 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...