Bělorusko tvrdě potlačilo opozici, požadujeme propuštění demonstrantů

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 21.12.2010

Amnesty International odsuzuje tvrdý útok běloruských úřadů proti pokojné demonstraci v hlavním městě Minsku, která se konala na protest proti sporným prezidentským volbám. Zúčastnilo se jí více než 20 000 lidí, kteří vyjádřili podporu opozičním kandidátům a nesouhlas se zmanipulovanými volbami. V nich byl znovuzvolen prezident Alexander Lukašenko.

Ilustrační foto.
Více než 500 demonstrantů, včetně sedmi z devíti opozičních prezidentských kandidátů, bylo zadrženo a část z nich také zbita policisty. Někteří čelí obvinění z organizování nedovoleného shromáždění, za což jim hrozí až 15 let odnětí svobody. Podle dosavadních informací běloruských nevládních organizací čelí tomuto obvinění zatím 14 lidí.

„Události posledních dní popírají náznaky otevřenosti před letošními prezidentskými volbami“ sdělila Heather McGill, expertka na Bělorusko z Amnesty International. „Běloruské úřady musí vyšetřit všechna obvinění proti nepřiměřenému použití síly ze strany policistů. Trváme také na okamžitém propuštění všech zadržených demonstrantů. Pokud budou odsouzeni, budeme je považovat za vězně svědomí,“ dodala McGill.

Žádejte vyšetřování smrti běloruského novináře



Nezávislý novinář Aleh Byabenin byl nalezen mrtev na chatě poblíž Minsku dne 3. září tohoto roku. Okolo krku měl uvázán provaz. Podle vyšetřovatelů se pravděpodobně jednalo o sebevraždu. Kolegové a přátelé novináře však tento výklad zpochybňují, neboť k sebevraždě neměl žádný důvod. Obávají se, že za jeho smrtí může být politické angažmá Byabenina. Novinář čelil útokům již v minulosti.

Žádejte nezávislé a kompletní prošetření smrti Aleha Byabenina.

Posílejte apely s žádostí o prošetření případu na adresu:
President
Alyaksandr Lukashenka
Ul. Karla Marxa 38
220016 Minsk
Belarus

Více informací v anglickém jazyce najdete zde:

http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR49/007/2010/en/15e10912-5bad-494e-a6ff-f2964555f1b8/eur490072010en.html

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...