Hamas musí zastavit zabíjení civilistů, vyzývá AI

Amnesty International tvrdě odsuzuje nedávné útoky na izraelské civilisty na Západním břehu Jordánu. Vyzýváme ozbrojené palestinské skupiny, které vyhrožují dalšími útoky, aby od svých záměrů upustily. Takové poselství zaznělo v dopise, kterým apelujeme na představitele hnutí Hamas.

Šejch Ahmad Ismail Jásin, zakladatel organizace Hamas.
Útoky, při nichž byli zabiti čtyři Izraelci, včetně těhotné ženy, byly spáchány na přelomu sprna a září. Civilisté byli zastřeleni v autě poblíž osady Kiryat Arba, další dva Izraelci byli postřeleni den na to. Oba případy mají podle dostupných informací na svědomí vojenské odnože hnutí Hamas - Brigády mučedníka Izz ad-Dína al-Kasáma. Ve svých reakcích to nepřímo potvrdil i mluvčí Hamasu Samí Abú Zahrí. Ozbrojené palestinské jednotky také uvedly, že další útoky mohou následovat jako reakce na obnovení vyjednávání mezi Izraelem a představiteli Palestinské samosprávy, které bylo opětovně zahájeno 2. září.

Amnesty International dlouhodobě sleduje situaci v tomto regionu a odsuzuje veškeré útoky na civilisty spáchané kteroukoliv ze zúčastněných stran.

Related stories

20.5.2020

OSN vyzývá TripAdvisor k odpovědnosti

OSN vyzývá přes 100 společností zapojených do obchodních aktivit v nelegálních izraelských osadách k dodržování mezinárodních závazků.

9.6.2020

Proč musí Spojené království zpochybnit izraelské plány připojit Západní břeh

Izrael plánuje formálně připojit všechna izraelská osídlení na Západním břehu Jordánu už k 1. červenci. Britská Amnesty kampaňačka popisuje, proč je to špatný plán.

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

25.4.2019

Rozdrobení jednoho kontinentu

Vhled do historie uprchlické krize.