Činy místo slov: Amnesty International apeluje na Ukrajinu

  Článek

Diskriminace publikován 14.4.2010

Na Ukrajině stále dochází k porušování lidských práv, uvádí výzkumná zpráva nazvaná Činy místo slov: Ukrajina musí dodržovat lidská práva, kterou dnes uveřejnila Amnesty International.

Lidé jsou vystaveni rasové diskriminaci, dochází ke zneužívání pravomocí veřejných činitelů při výslechu a policejní praxi a nejsou dostatečně ošetřena práva uprchlíků. Amnesty International proto vyzvala nově zvoleného prezidenta Viktora Janukoviče a jeho vládu, aby se přihlásili k dodržování mezinárodních právních standardů a zamezili zneužívání práva. Zpráva také obsahuje konkrétní doporučení, jak těchto kroků dosáhnout. „Nově zvolené úřady by měly navázat na pozitivní vývoj, který v ochraně lidských práv Ukrajina v posledních dvaceti letech učinila. Tato šance se nesmí promarnit,“ uvedl ředitelka programu AI pro Evropu Nicola Duckworth. „Proklamace o ochraně lidských práv jsou určitě chvályhodné. Musí ale následovat činy – nezávislé a zevrubné prozkoumání všech obvinění, postihy odpovědných osob a odškodnění obětí,“ dodala.

Amnesty International provedla na Ukrajině rozsáhlé šetření, jehož výsledky publikuje právě ve zmíněné zprávě. Jedním z cílů zprávy je také monitorovat chování nové vlády a její postup při řešení námitek, které zpráva vznáší. Na základě srovnání s předchozím výzkumem, který Amnesty International v regionu realizovala před pěti lety, bylo totiž zjištěno přetrvávání řady nedostatků, které nejsou v souladu s mezinárodními standardy.

Rasismus, činnost policie, uprchlíci

Jedním z prvních zjištění, na která zpráva upozorňuje, je netransparentnost policejní praxe. Ta vychází především z představ o nedotknutelnosti policejní profese a z nerespektování presumpce neviny obviněných. Výrazný problém Ukrajiny představují také rasově motivované činy, vyšetřované často jako běžné přestupky. Takový přístup ovšem celou situaci spíše zastírá a zabraňuje vládě nejen v její analýze, ale především v efektivním řešení. Zpráva konstatuje, že rasismus je v ukrajinské společnosti hluboce zakořeněn a kdokoli vypadá jen trochu „jinak“, může být vystaven bezdůvodným policejním kontrolám, svévolnému zadržení, špatnému zacházení či finančnímu vydírání.

S těmito problémy se často setkávají také migranti, uprchlíci a žadatelé o azyl. Jejich situaci navíc komplikuje nefunkční azylová politika státu, která je vystavuje nebezpečí vrácení do země původu, kde mohou být perzekvováni. Tato zjištění se opírá mimo jiné o nízké procento kladně vyřízených žádostí o azyl - v roce 2007 to bylo pouze 0,7 procenta a v roce 2008 5,7 procenta z celkového počtu žádostí.

Amnesty International proto doporučuje zavést nová opatření pro zlepšení dodržování lidských práv na Ukrajině, včetně monitorování rasově motivovaných útoků, ustavení funkčního a spravedlivého azylového systému a založení nezávislého úřadu, který by šetřil všechna obvinění z porušování lidských práv ze strany policie.

Více informací naleznete přímo ve výzkumné zprávě, která je ke stražení níže.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...