Největší vývozci zbraní podpořili kontrolu zbraňového obchodu

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 4.11.2009

Většina hlavních vývozců zbraní včetně USA či Německa podpořila rezoluci OSN, která dává šanci vzniknout mezinárodní Smlouvě pro obchod se zbraněmi. Amnesty International to považuje za přelomový okamžik, jehož důsledky zachrání stovky tisíc životů na celém světě.

Harmonogram pro vytvoření smlouvy, která by dostála nejvyšším standardům pro kontrolu mezinárodních přesunů konvenčních zbraní, podpořilo v pátek na Valném shromáždění OSN celkem 153 států, včetně USA, Velké Británie, Francie a Německa. Hlasování se zdrželo 19 států, proti hlasovala pouze Zimbabwe.

Amnesty International, která se připojila k více než stočlenné koalici nevládních organizací v rámci kampaně za kontrolu zbraní, považuje rozhodnutí OSN za historický průlom. Upozorňuje ale, že státy musí během procesu trvat na tom, aby finální verze Smlouvy obsahovala přísné mezinárodní standardy pro světový obchod se zbraněmi.

Podle harmonogramu má být Smlouva dojednána během série jednání OSN, kterou zakončí konference v roce 2012.

„Smlouva o obchodu se zbraněmi by měla obsahovat takzvané zlaté pravidlo, podle něhož by vlády nesměly povolit žádné dodávky zbraní do míst, kde jejich použití představuje velké riziko vážného porušování lidských práv nebo válečných zločinů,“ říká Brian Wood, který v AI vede kampaň za kontrolu zbraní.

Rezoluce ke smlouvě vyzdvihuje také otázku mezinárodního pohybu zbraní, který přispívá k válečným konfliktům, vysídlení obyvatel, k organizovanému zločinu a terorismu.

„Až příliš dlouho ponechaly vlády pohyb zbraní bez kontroly. Ročně přitom stovky tisíc lidí umírají v důsledku ozbrojeného násilí, kvůli zbraním, které se dostanou do rukou zločincům,“ uvedla Anna Macdonald z nevládní organizace Oxfam International, která je rovněž členem koalice.

Státy, které se zdržely hlasování: Bahrajn, Bělorusko, Čína, Kuba, Egypt, Indie, Írán, Kuvajt, Libye, Nikaragua, Pákistán, Katar, Rusko, Saúdská Arábie, Súdán, Sýrie, Spojené arabské emiráty, Venezuela a Jemen.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu